Ads: (Please Click!)

Tuesday, October 04, 2011

Wujudnya Penipuan Dalam Akhbar Di Malaysia



Salam.

Peningnya bila ada spesis penipu di kalangan penulis berita di akhbar. Kesimpulannya mudah. Diorang gunakan platform media ni untuk kepentingan diorang sendiri je. Sebagai editor sesuatu akhbar atau tabloid, of course la cerita atau berita hot dan sensasi diperlukan. Tak fikir dosa pahala daahhh.. Yang penting, tabloid mesti laku!

Antara satu teknik yang membuatkan pembaca itu mempercayai sesuatu artikel adalah dengan sokongan gambar. Peratusan 'boleh percaya' dan tarikan orang untuk membaca sesuatu berita adalah lebih tinggi dengan sokongan gambar berbanding tanpa gambar. Perbezaan berita  bergambar dengan berita tanpa gambar adalah ketara. Sebagai contoh, kejadian kemalangan. Jika berita kemalangan diselitkan dengan gambar, bukankah ia sesuatu yang menarik minat untuk dibaca? Cuba berita tu tiada gambar. Seronok tak?

Walau bagaimanapun, teknik ni boleh menipu sebenarnya. Kalau tak ada kesilapan, ok la. Kalau ada kesilapan? Tak ke malu muka. Kalau pembaca antara orang yang peka dan sensitif dengan sesuatu isu, penipuan pengarang berita di akhbar ni boleh dikesan.

Di bawah ni aku sertakan antara bukti-bukti gambar penipuan penulis berita di akhbar. Sumber gambar aku ambil dari blog MiloSuam dan search di Google.



Tadaa!! Tiba-tiba boleh hilang plak kan?


Ini satu kesilapan yang boleh dianggap paling teruk! Gambar sama tetapi berbeza kerana edit-nya. Bukan ke kelakar kalau kantoi sedemikian rupa?


Yang ni plak ramai orang tak perasan 'logika' yang ada dalam gambar ni. Can you spot the NOT? Haha!



Yang ni plak kalau orang semenanjung yang tak pernah pergi 'seberang sana' tetapi menulis artikel fasal 'seberang sana'. Hehe! Perli jeee.. Sebenarnya, niat penulis adalah ingin memberitahu pembaca akan majunya bandar A dengan menyelitkan gambar bangunan yang BUKAN dari bandar A. Tapi bandar B. Bodoh tak?


Gambar ni dah kecoh dulu. Tapi orang tetap tak percaya. Haha. Lantaklah. Orang 'tak bengap' je percaya gambar ni di-edit.



Aku takut dah nak bawak bendera kecik gini. Kang polis tahan aku sebab bawak senjata plak. Haha!


Yang ini pun gambar kontroversi. Walaupun gambar ni daripada akhbar Amerika, tapi ramai je orang kita percaya Osama mati. Persoalannya, wujud ke Osama tu?

Ini hanya beberapa kerat je gambar di akhbar yg di-edit. Mungkin banyak lagi, kita mana tahu kan? Kemungkinan tu besar. Teknologi semakin maju, dan minda kita semakin maju juga. Dan seiring dengan itu juga la pasti ada orang-orang berhati kotor di dalam masyarakat maju ni. Walaupun begitu, janganlah sampai kita ditipu oleh orang-orang yang 'maju' ni.

Kita sebagai pembaca jangan terlalu mudah mempercayai sesuatu berita dan gambar di akhbar. Boleh jadi kita ditipu hidup-hidup macam orang bodoh. Kita perlulah cerdik dan peka.

Aduka: Jangan kata akhbar la. Berita kat TV tu pun mungkin ada yang menipu!

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
20 Comments


20 Orang Kentut Madu:

alien said... [Reply]

berkibar megah.. oh benderaku
herm...

riffzam said... [Reply]

hmmm.biasalah.sudah terang lagi bersuluh.semua media dimanipulasi.untuk menjatuhkan sesama sendiri.ikut pada hati.untuk mempercayai.

cara ini juga digunakan masa nak jatuhkan lawan USA suatu ketika dahulu.untuk menjatuhkan kerajaan Soviet Union.memanipulasikan berita.agar benci tu dpt lahir.dan rakyat mula memberontak.

jangan percayakan semua berita yang ada.kecuali berita yang pasal kemalangan ke.hiburan ke.hehe. :) media arus perdana atau alternatif.dua.dua sama je. :)

itu pendapat aku lah.

http://riffzam.blogspot.com/2011/04/akhbar-tidak-bermodal.html#axzz1YzjDx2Ds

izwanyusof said... [Reply]

syarat nak jadi wartawan.. pakar menggunakan software adobe photoshop.. hehee~~

phamizah said... [Reply]

kesimpulan ~ jangan main tipu2

Ronaldmohoni said... [Reply]

betul2 wujud penipuan. motifnya, untuk meningkatkan jualan kot.

cindhadahniea said... [Reply]

adehhh... nampak sangat nipu nye~

cik kiwi's said... [Reply]

dalam tu boleh percaya bab sukan je kot

Aisumi Chan Kawa'i said... [Reply]

paper banyak nak tarik pembaca dhn benda2 mcmni.. bukan nak bgi info sangat pun.. huhuu

Rara. said... [Reply]

lepas baca semua tu, aku macam WOOOOAHHHHH ~


thanks sebab buat entri ini, baru aku tauuuu.

Aduka said... [Reply]

@alien

nampak berkibar ke?
hahaha.
=P

Aduka said... [Reply]

@riffzam

x boleh ckp mcm tu. kalu kata dua2 sama, mana satu sumber yg benar? baik tak payah wujudkan akhbar di malaysia kan kalu 2-2 tak betul. hehe. ape pun yang penting pihak yg benar tu kita perlu dgr. kalu kaki tipu ni nak percaya buat ape?
btol x?

Aduka said... [Reply]

@izwanyusof

hahahaha!
aku rasa btol la kot syarat2 tu.
=P

Aduka said... [Reply]

@phamizah

btol.
bila dah kantoi, padan muka!
ilang reputasi sendiri.

Aduka said... [Reply]

@Ronaldmohoni

bila berita palsu tersebar ia tak ubah mcm fitnah. bkn 'mcm'. dah mmg fitnah dah pun!
dosa fitnah itu lebih besar dari dosa membunuh.
kan? kan?

Aduka said... [Reply]

@cindhadahniea

terang lagi bersuluh.

Aduka said... [Reply]

@cik kiwi's

totally agree!

Aduka said... [Reply]

@Aisumi Chan Kawa'i

of course. ini strategi busuk diorg kalu cik sumi nk tau.

Aduka said... [Reply]

@Rara.

ni baru sikit.
ramai lagi si penipu kat luar sana.
jaga2.

~Nana 귀여운~ said... [Reply]

nak untung dan cari makan maaaa..... :P

Aduka said... [Reply]

@~Nana 귀여운~

halal ke dgn cara bgini?
huh..

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger