Ads: (Please Click!)

Thursday, January 27, 2011

Bagaimana Mahu Jadikan Blog Anda Sebagai DoFollow


Terdapat satu teknik SEO yang membenarkan sesuatu link dijadikan link masuk (incoming link) atau backlink ke blog kita. Teknik ini juga selalunya dibuat oleh blogger untuk menaikkan tahap (ranking) PageRank (PR) mereka. Teknik ini boleh dipanggil penetapan blog ‘nofollow’ kepada blog ‘dofollow’.

Read more/less..

‘Dofollow’ atau ‘nofollow’ adalah sesuatu perkara yang menarik yang perlu diketahui dan dititik beratkan oleh semua blogger. Kebanyakan blog menggunakan ‘nofollow’ sebagai setting defaultnya, yang bererti bahawa komen beserta dengan URL yang telah ditinggalkan pada ruang komen tidak akan diikuti (diindeks) oleh enjin carian Google dan enjin carian yang lain. Google pada awalnya menggunakan setting ‘nofollow’ sebagai tindakan anti-spamming.


Apa itu ‘dofollow’?

‘Dofollow’ adalah satu teknik membuat link bagi membantu anda mempertingkatkan kedudukan tahap blog anda di enjin carian. Teknik ini akan memberitahu kepada satu sistem enjin carian yang dipanggil ‘spider’ samada mahu crawl atau tidak pada link tersebut. Penerangan ini mungkin terlalu rumit. Jadi kita tidak perlu ambil tahu lebih sangat pun sebenarnya.


Kenapa setting ‘dofollow’ ini penting?

Setiap blogger mahukan link blog atau artikel mereka ada tersenarai di dalam enjin carian. Ini adalah penting bagi meningkatkan trafik dan nilai PR blog mereka. Satu-satunya cara adalah dengan membenarkan blog anda di-link melalui blog orang lain. Jika link yang ‘nofollow’, Google tidak menganggap ia sebagai link yang berguna untuk kedudukan pada enjin carian. Oleh yang demikian, secara alternatif kita perlu mengubah ‘nofollow’ kepada ‘dofollow’.

Caranya adalah begitu mudah. Anda perlu edit kod HTML blog anda. Sila ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di bawah:

1 – Melalui Blogger Dashboard, klik ‘Design’ dan klik ‘Edit HTML’.

2 – Klik ‘Expand Widget Templates’.

3 – Buat carian dengan kata kunci ‘data:comment.authorUrl’.

4 – Anda akan menemui sepertimana kod yang dinyatakan di bawah:

<b:if cond='data:comment.authorUrl'>

<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'><data:comment.author/></a>

<b:else/>

5 – Buang kod yang telah ditanda berwarna merah.

6 – Kemudian, klik butang ‘Save Template’.


Selesai! Sekarang blog anda telah menjadi blog ‘dofollow’!


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
18 Comments


18 Orang Kentut Madu:

Isaac Tan said... [Reply]

Thanks bro! Will try it out

☺[ai][sUmi]☺Chan said... [Reply]

tQ duka.. dah buat daa~

Ustaz Love said... [Reply]

Salam..

kalu guna wordpress plak mcm mana?

shahsyaz said... [Reply]

dh buat..

thanx!!

mizzapple said... [Reply]

nice info bro.
tq.

/Dayah/nurul/dayak said... [Reply]

malas nk tgk html. huhu, jom men gem ;)

http://sweetdayday.blogspot.com/2011/01/makan-game.html

nescafe_ais said... [Reply]

wah...nice tip...blog yang mcm fb..hehe

duan lang said... [Reply]

ape kesan die?kurang faham~

SyafiqaNabila said... [Reply]

Thanks... Unik blog la~

Mr. TN_SkY said... [Reply]

SkY dah buat dah..macma xjdik je aduka..cane nak tau jadik ke tak eh?

JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

hafiz-ahmad said... [Reply]

Info ni membantu untuk blogspot saya.Blog kamu nampak unik lah.

rgoesty said... [Reply]

mantap gan infonya

HasrulHassan [HH] said... [Reply]

Memang terbaik
dan memang benar sekali ...

TOP 40 Blog Melayu

nana said... [Reply]

sangat berguna tips ni..
saya dah buat..

Aduka said... [Reply]

@nana

bagus.. tahniah.. saya tak pernah dedah trafik UV saya berapa.. tp.. selamat maju jaya..
=)

ciNdhaDahniEa said... [Reply]

thankz for this tuto bro! =)

Mrs Nury said... [Reply]

Terima kasih untuk info/ tutorial ni :)

Jawatan kosong Kerajaan said... [Reply]
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger