Ads: (Please Click!)

Saturday, March 12, 2011

VIDEO GEMPAR!!! Tsunami Dan Gempa Bumi Meranapkan Jepun!


Tsunami di Jepun
Bencana gempa bumi berkekuatan 8.9 skala richter beserta tsunami terjadi di pantai timur laut di Jepun dilaporkan telah mengorbankan 23 orang setakat ini dan mencederakan berpuluh-puluh lagi penduduk lain. Sebuah gempa bumi besar kedua berskala 7.4 skala richter pula dilaporkan menyusul kemudian dan menggoncangkan bumi Jepun.

READ MORE / LESS >>

Pihak U.S. Geological Survey menamakan gempa tersebut sebagai gempa 'mega'.

Getaran terjadi sekitar 230 kilometer timur laut Tokyo dan pada kedalaman sekitar 15 batu. Gempa terjadi pada waktu 2.46 petang di Tokyo dan hampir berada dari Honshu, pulau terpadat di Jepun. Badan meteorologi Jepun memberi amaran bahawa tsunami setinggi 20 kaki boleh menyerang pantai dekat wilayah Miyagi, iaitu wilayah yang paling dekat dengan pusat gempa.


Tidak sampai sebulan kejadian gempa bumi di Christchurch, New Zealand reda, kini berlaku pula gempa bumi 'mega' berlaku di pantai timur laut Jepun, termasuk bandar Onamaha di Fukushima! Ini menunjukkan bukti kerak-kerak bumi semakin bergerak di serata dunia lantas bencana yang serupa bakal berlaku di mana-mana sahaja!

Walau apa pun, sama-samalah kita panjatkan doa agar dihindari bencana seperti ini di bumi Malaysia kita!PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
4 Comments


4 Orang Kentut Madu:

Aisumi Chan Kawa'i said... [Reply]

huhu~ menakutkan T_T mas mula2 tsunami dulu siap sampai mimpi2..

azwandengkil said... [Reply]

Jom baca Apa kaitan kita dengan bencana alam?

UpProfits said... [Reply]

Cobaan...

d_tieah said... [Reply]

Tadi tengok berita memang teruklah..

Entry Terbaru : Gempa Bumi Dan Tsunami Di Jepun

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger