Ads: (Please Click!)

Tuesday, February 08, 2011

Tips SEO : Title Tag Asas Kepada Pengenalan Blog


SEO Title Tag
Anda tentunya sudah sedia maklum bahawa Meta Tag adalah salah satu teknik Search Engine Optimization (SEO) yang penting jika merujuk kepada artikel yang pernah diterbitkan sebelum ini. Adalah tidak lengkap sekiranya satu teknik ini tidak dilaksanakan selari dengan teknik Meta Tag. Teknik ini dinamakan Title Tag.

Read more/less..

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa title (tajuk) sesuatu artikel atau blog adalah memainkan peranan yang sangat penting bagi Search Engine Results Page (SERP). Dan kerana itulah juga permainan kata kunci (keyword) pada tajuk juga seiring.


Formula terbaik untuk tajuk (title)

Blog atau laman web datang dalam pelbagai konsep, bentuk, gaya, dan kandungan. Perbezaan inilah juga yang membezakan tajuk-tajuk yang dirasakan sesuai untuk menarik minat pembaca dan juga peningkatan tahap PageRank (PR) dan trafik.

Tajuk-tajuk yang ditulis tidak kena dengan isi kandungan sebenarnya satu teknik yang hanya bersifat sementara, yakni trafik hanya akan naik sewaktu artikel diterbitkan semata-mata. Apa yang penulis blog atau laman web inginkan adalah trafik yang senantiasa ada atau wujud walaupun artikel tersebut sudah berusia lebih dari satu tahun.

Inilah formula yang perlu kita ketahui.

SEO Title Tag Formula(Sumber: WordStream)

Melihat jadual di atas, sudahkah anda tahu formula manakah yang perlu anda guna bersesuaian dengan kategori blog atau laman web anda?


Cara membuat tajuk (title) blog atau artikel mesra SEO

Mengikut firasat, blogger.com sekarang mungkin telah menyedari hakikat mengenai teknik tajuk mesra SEO ini. Ini adalah memandangkan kebanyakan blog baru telah menepati teknik ini. Cuma yang membezakan adalah permainan kata kunci (keyword) yang sesuai pada tajuk. Tidak mengapalah. Biarlah artikel ini hanya sebagai pengetahuan umum.

Jika terdapat blog yang masih belum menepato teknik ini, ini adalah langkah demi langkah bagaimana mahu mengubah kod HTML blog anda.

1 - Dari 'Dashboard' anda, klik pada 'Design', dan kemudian klik 'Edit HTML'.
2 - Buat carian dengan kata kunci 'data:blog.pageTitle'.
3 - Jika anda lihat kod berbentuk

<title><data:blog.pageTitle/></title>


gantikan (replace) kod tersebut dengan kod ini

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>


ATAU

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/><title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>


4 - Klik butang 'Save Template'.
5 - Cuba lihat blog anda. Lihat perbezaan pada laman utama (Home) dan klik satu artikel. Lihat pada tajuk pada browser.

Selesai!

Ini adalah contoh perbezaan tajuk (title) pada blog ini.

Blog Title Example 1(Laman utama)

Blog Title Example 2(Laman artikel)


Selamat mencuba!


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
3 Comments


3 Orang Kentut Madu:

Adzriel AB said... [Reply]

ha..ha.. pening le akak mencarinya ni

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply]

aku dulu selalu gak main codeng blog ni,tp dah lama tk buat terus blurr..nasib baik ko ade kan buat kn layout utk aku..hehe

bila nk william? =)

(^__^) Dwen Rasid (^__^) said... [Reply]

Terima Kasih,Tapi Kenapa Ye Saya Buat Tak Dapat Dapat

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger