Ads: (Please Click!)

Monday, June 01, 2009

"Mak, maafkan saya.."


ini adalah antara koleksi aku.. sudah berkurun cerita ni ada di dalam PC aku.. dulu, aku pernah post tapi mungkin aku dah terpadam.. jadi aku post balik untuk tatapan anda semua.. mungkin ada yang pernah baca.. tapi bagi aku, tidak puas baca cerita ini.. sebab ada unsur sedih dan pengajaran dari cerita ini.. jadi, jom hayati cerita ini.. *cerita ke? ntah la.. macam bentuk surat je.. layan je la..*

**********

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan
sejuk sahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa..... dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....nak tinggal kan anak2 mak.....nak tinggal kan dunia fana ni.....mak macam dah sedia.....

Klik spoiler ini untuk meneruskan bacaan..

Seminggu sebelum tu..... dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu..... rasa mengantuk, tanpa rasa letih..... kakak pun rasa hairan.....mak tak penah buat gitu..... pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak..... tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam..... kengkadang siaran indonesia...mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak kekuburan...
Pastu mak basuh tangga rumah bersih2..... pastu mak jemur karpet dan yang paling menarik sekali mak kabo kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....ada kat dalam gulung tikar.....
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakann bila mak kabo duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak juga
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap tak mboh gi hospital.....
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk...
Mak kata mak tak mboh duduk dalam hospital.....
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut ajer..
Mak tetap tak bersetuju.....mak memang degil...
tak salah anak mak yang ni pun mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
mak sakit perut sampai nak sentuhh perut mak pun sakit...
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.....
Mak.....ampun kan kami semua...kami nak mak sehat...
kami sayang mak...kami tak mboh mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak bila kiter kata nak beli kereta.... Mak asyikk tanya ajer..cukup ker duitt..kiter jawap pula...kalau tak
cukupp mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....
Lepas tu bila kereta kiter sampai.....mak buat kenduri kesyukuran.....
Dan kiter masih ingat lagi... bila kiter eksiden terlanggar keling naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali kabo kat mak.....
Bila balik sahaja kampong, kiter cecepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kiter kemek...mak Tanya kenapa...?
Selamba bodoo jerr kiter jawap terlangar pokok bunga.....
Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar..
mak kiter menipu mak kan...ampun kan kiter....

Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08/1999
Bila tiba aja kat hospital....nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn
Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... jalan di depan pun rasa makin kelam..... airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa2 terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi masih awal jadi jalan tu lengang.. ....sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasana nya..... terasa syahdu dan sayu gitu...dinginnnn....

Mak.....
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan..... Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya..tak elokk"
Bila makcik tu kata gitu... lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat opiss...baru pukul 7.08 pagi....
Takder orang lagi kat opis ni.....kiter sedih...kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....nanti bila kiter dah boleh sembanyang kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya...!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selama nya....
Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah olah senyum aja...
Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak.... kiter rasa sejuuukk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....
Airmata kiter tak boleh tahan....
Jam 12 tengahari mak di turun kan dari rumah....
kaki kiter terus lemahh...dunia terasa berputar...tiba2 kiter rasa gelap...

Jam 5.00 petang....
Bila terjaga kiter rasa kepala berdenyut denyut... terasa panas...mata semakin kecill…makk...anak mak demam nih..!
Mak tauu...cuma kiter sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan...
Akak kata kiter pengsan...
Terkilan..terkilan sungguh terkilan...
Kenapa kiter lemah..?
kenapa anak mak yang lain tidak begitu..? kenapa adik boleh bertahan..??

Mak.....
Hari2 kiter lalui tanpa keujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin.... entah kenapa kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi... semakin kiter tenung terasa semakin sayu... tangisan tak dapat di bendung...
Mak tauu...kiter cuba bertahan...memujuk diri sendiri tapi tak
juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak... nak cakap dengan mak....
Mak...gila kah anak mak ini..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti kalau gini ajer, mak yang susah kat sana.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....
Agaknya mak nampak adegan tu... sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh... mengharap sedekah dari anak2 nya...
Mak tau tak...
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... rasa nyilu sangat.... menusuk nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma... hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu.... esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih... pastu kawan kiter kabo.... hantar la kat Majalah Kedai Enzine tuuuu....
betul jugak..! Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...sebab boss kiter dah mari...
akhir kata untuk mak...I LOVE YOU SO MUCH !!!!!
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter... memberi seluruh kaseh sayang dari kecil sampai masuk sekolah.. sampai masuk universiti..sampai kiter pandai... sampai kiter kerja..sampai kiter pandai bertenettt
gitu.....
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas.. hanya mak saja yang kekal di hati kiter.. kiter sayang mak sesangatt…

Sekian terima kasih.
Yang Benar

~Anak mak yang dah tak degil~

wassalam

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
20 Comments


20 Orang Kentut Madu:

joegrimjow said... [Reply]

sayang mak!!

aspal da 1 june?

Monkey D Luffy said... [Reply]

kirimkan ler doa selalu

hasni said... [Reply]

sedeynya citer ni:-(
syg mama jgak..
lov u mak!!

lizz said... [Reply]

aku xmo bace btol2, kang aku main lap2 air mate lak.wahahahahhaa

iKa said... [Reply]

pnh bce da cite nih.
sedey sgt2..
syg ma jgkkk!!!
=)
buat mak c penulis t'sebut..
sedekahkan al-fatihah kpdnya..
moga2 rohnya tenang d sana..
amin3x..

pijah@hakuna said... [Reply]

citer ni citer betul ke ek? mmg sedey syangat... ;(
hargailah mak sementara masih ada

CaPiQa said... [Reply]

saya tak kira ini kisah benar atau cerita rekaan.

tapi kamu buat saya nangis lagi.

*cry*

elle said... [Reply]

sedihnya baca... wlaupn xnangis, bergenang juga la air mata nih... aduss... rs nk peluk mak elle skrg gk! (^_^)

aduka said... [Reply]

joe: 1 jun? ha'a..sbb aku wat entry ni pkul 1 pagi lebih.. haha..

aduka said... [Reply]

pakcik luffy: ades.. not my mother la pakcik.. adess..

ije said... [Reply]

penah baca cite ni. memang menusuk kalbu.

alfatihah buat ibu dlm cerita.

PenuliS said... [Reply]

masih belum bersedia utk kehilangan ibu sy...

aduka said... [Reply]

pijah: saya pn x pasti.. tp citer ni mmg dah lama la..

aduka said... [Reply]

dah byk kali baca pn still rasa cedey.. huu.. *poyo je..*

♥ cik intanurulfateha ♥ said... [Reply]

.sedey nye
.touching gile

KhairiL's said... [Reply]

sayangi la org tua kita selagi ada

IxoR@ said... [Reply]

tetiba ingat mak kita jugak...

sayang mak juga...bulan June ni, father's day tau!

haruan tasek said... [Reply]

setiap yang wujud di dunia pasti akan mati.... itu janjinya.... kita yang masih hidup tidak boleh bersedih atas pemergiannya... kerana itu janjinya.... jada kalau rasa sayang pada ibu kirimkan le doa selalu. kita hanya manusia biasa dan kita telah berjanji kepada NYA. Ucapkanlah Alhamdulillah kerana ibu anda telah menunaikan janji Nya.

aduka said... [Reply]

ixora: biar lorh..

aduka said... [Reply]

haruan tasek: benar kata2 mu itu.. uh.. tiba2 insaf.. terkenang pula ibu bapa di kampung.. uwaaaa.. nk baleekkkk!!! sob sob..

** mekaceh haruan tasek.. lap yu!

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger