Ads: (Please Click!)

Friday, January 28, 2011

Tips SEO : Meta Tag Sebagai Trafik Dan Identiti Blog


Meta Tag
Bagi mereka yang kurang arif, meta tag adalah tag HTML yang berada di bahagian <head> pada suatu laman web atau blog. Tidak seperti tag HTML yang lain, meta tag seolah-olah perwakilan identiti kepada sesebuah laman web mahupun blog. Meta tag yang berbeza melayani tujuan yang berbeza, tetapi mereka umumnya digunakan untuk memberikan maklumat tambahan mengenai sesuatu laman.

Read more/less..

Contoh salah satu meta tag dari blog ini;

<meta name="description" content="Blog Yang Tidak Akan Buat Anda Berasa Bosan, Mengantuk, Dan Sakit Hati">



Kenapa meta tag penting?

Meta tag adalah salah satu teknik penting dalam SEO. Teknik ini biasa digunakan oleh kebanyakkan pembangun laman web dan blog. Mereka menitik beratkan Search Engine Results Page (SERP) supaya link laman web dan blog mereka tersenarai di tahap tertinggi di semua enjin carian (search engine) seperti Google dan Yahoo!.

Jadi, sudah tentunya kita pun turut sama inginkan seperti mereka yang lebih popular dan tersenarai pada SERP, bukan?


Bagaimana mahu memasang SEO meta tag?

Ikuti langkah demi langkah di bawah:

1 - Pada 'Dashboard', pergi ke 'Design' dan klik 'Edit HTML'.
2 - Buat carian dengan kata kunci '<head>'
3 - Salin (copy) kod di bawah

<meta content="DESCRIPTION" name="description">
<meta content="KEYWORD" name="keywords">
<meta content="PENULIS" name="author">


4 - Paste kod anda copy tadi di baris bawah <head>.
5 - Gantikan yang bertanda BIRU:

- DESCRIPTION : Keterangan ringkas tentang blog anda. Maksimum ialah 200 karekter (termasuk ruang kosong atau space).
- KEYWORD : Kata kunci tentang blog anda. Maksimum 20 kata kunci. Setiap kata kunci di asingkan dengan tanda koma (,).
- PENULIS : Nama pena atau nama anda selaku pengarang blog.

6 - Klik butang 'Save Template'.
7 - Jika terdapat error, sila buang kod yang di-copy tadi, kemudian buat carian dengan kata kunci ini pula '<b:include data='blog' name='all-head-content'/>'.
8 - Kemudian, copy kembali kod pada langkah 3, dan paste di baris bawah.
9 - Akhir sekali, klik butang 'Save Template'.

Tag tambahan yang boleh anda letak:

<meta content="global" name="distribution">
<meta content="7 days" name="revisit">
<meta content="7 days" name="revisit-after">
<meta content="all" name="audience">
<meta content="general" name="rating">



Terdapat banyak tools yang boleh kita gunakan di internet. Antaranya Free Meta Tag Generator. Tools ini berupaya memproses dan menghasilkan meta tag secara automatik kepada anda. Malah, ia adalah percuma.

Selain itu, terdapat servis SEO tools percuma yang di panggil Meta Tag Analyzer yang berfungsi memeriksa dan menganalisa kod meta tag blog anda. Di sini ia akan memeriksa kesalahan dan kesilapan pada meta tag blog anda.


Sekian.

Selamat mencuba!


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
5 Comments


5 Orang Kentut Madu:

Mr. TN_SkY said... [Reply]

ha..betul tuh..wktu awl2 kmbli aktif berblogging nie..memang xfhm sal meta2 nie..now dah boleh la fhm sikit =_=..siap boleh ubah2 meta dah..thanks diatas info tmbahan :-D

aa..SkY nak gitau ni, Aduka terpilih jadi pemberi komen terbaik, dan sudah direview oleh pondok kecil dan dimasukkan dlm link exchange! :-)congrats dan thanks so much for ur idea ok?
JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

/Dayah/nurul/dayak said... [Reply]

tank you ats info :)

amry said... [Reply]

thanx bro tuk tuto ni, WP dia auto generate kan. Blogspot kena buat sendiri. leceh

Aduka said... [Reply]

u r welkam

Nurul Ain Atikah said... [Reply]

selalu baca bahasa english punya. memang tak paham la. Sekarang paham hehe.

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger