Ads: (Please Click!)

Tuesday, July 07, 2009

Mengajak anda berfikir fasal...


sudah seminggu lebih aku tidak bekerja.. aku masih lagi di kampung.. aku 'isytiharkan' diri aku sebagai kontraktor penganggur sementara.. bad luck.. sebabnya, tak perlu korang tanya.. planning aku untuk memiliki laptop sendiri sedikit terbantut.. tambahan lagi, hutang dengan si polan dan si polan semakin hari semakin bertambah.. ops! jangan salah faham ya.. bukan ah long ya..

aku sebenarnya sedikit terkilan dan bercampur baur dengan rindu untuk membaca, meninggalkan komen, bersembang, dan sebagainya dengaan kawan-kawan di dunia internet ini.. kesemua kesulitan yang aku alami sedikit menguji kehidupan aku.. namun aku pasrah.. mujurlah ada CC kawan aku.. boleh aku surfing free walaupun sekejap mengisi masa hobi baru aku ini.. hehe..

Klik sini untuk meneruskan bacaan..

oh ya.. kat sini aku ingin membuat pengumuman sedikit.. fasal domain .net aku tu, kemungkinan aku tidak akan teruskan untuk mengubahnya.. sebab sudah berhari-hari dan hampir seminggu lebih aku setup masih juga gagal.. aku tidak tahu sebab munasabahnya.. sedangkan blog pemenang-pemenang yang lain langsung tiada masalah.. aku sudah mencuba pelbagai cara, termasuklah membuka akaun baru, serta membuat blog baru, dan bertanya kepada Google HelpDesk.. hasilnya juga sama.. hendak dikatakan blog aku bermasalah, tidak mungkin.. entahlah.. hm.. rugi RM30 di situ.. apa boleh buat.. terkilan juga sebenarnya.. kasihan aku penat-penat menulis entry cerita sedih.. huhuhu..

**********

tengahari tadi, aku bersembang dengan ibu aku.. sedang rancak berbual dengan gurau senda, hilai ketawa, dia melontarkan persoalan yang cukup menggugurkan jiwa raga.. kalau tidak silap, inilah kali kedua dia bertanya soalan yang sama! buang tebiat kot ibu aku ni..

"bila lagi hendak kahwin? umur dah 25 sesuai sangat lah tu..!"

ibu oh ibu.. persoalan demikian membuatkan aku terdiam.. lidah terkelu.. mengambil masa beberapa saat untuk aku menjawab persoalan ibu aku..

"kerja tak stabil, camne nak jaga anak pompuan orang, mak oi.. nantilah.. belum sedia..", balas aku ringkas.. ibu aku hanya terdiam..

"gaji ribu-ribu tak stabil lagi? teman wanita macam mana?", tanya ibu aku..

ribu la sangat.. aku terdiam lagi.. aku memandang kalendar di satu sudut dinding dapur..

"eh, mak! bulan puasa dah nak dekat kan?! er.. baju melayu belum tempah lah! baju raya pun belum beli!", kata aku.. aku cuba untuk mengubah topik..

"ha'a la.. sebulan lagi tu! baju mak pun belum beli lagi..", kata ibu aku sambil mengeluh.. "tunggu juga orang tu bagi something kat mak!", sambung kata ibu aku sambil menjeling kepada aku..

mak oh mak.. perli nampaknya.. tapi aku tidak kisah.. yang penting, aku berjaya ubah topik perbualan fasal kahwin! hehe.. beberapa hari yang lepas pun begitu.. pada malam hari tersebut, kawan aku menjemput aku untuk tahlil.. maka, selesai solat isyak di rumah, aku bersiap-siap memakai baju melayu.. segak bak pahlawan dahulu kala.. aku melintas lalu di hadapan kedua ibubapa aku.. langsung ayah aku bertanya..

"alahai anak teruna ayah.. nak ke mana tu lawa-lawa pakai baju melayu?"

"ke majlis tahlil, ayah..", jawab aku ringkas sambil tersenyum..

"majlis tahlil ke majlis nikah?"

"nikah?"

"ye la.. mana la tau anak teruna ayah ni kot bernikah senyap-senyap!", perli ayah aku sambil gelak-gelak..

amboi ayah ni.. ke situ pula.. aku gelak saja.. ayah aku memang begitu.. kadang-kadang tegas dan serious.. kadang-kadang lawak dia tu aku sendiri tak bleh blah..!

nanti ya, mak dan ayah.. suatu hari nanti aku akan bawa balik seorang perempuan yang cantik lagi baik selaku menantu mak dan ayah.. kalau tidak pun, mak dan ayah sajalah yang tolong carikan! ayah pun kalau nak tambah lagi sorang ok juga! turn aku carikan.. hahaha..


**********

ini kisah dikala petang pula.. aku lepak di luar CC kawan aku.. mata melilau melihat telatah orang di sekeliling.. ada yang sibuk membeli belah untuk persiapan raya.. membimbit beg plastik pelbagai saiz.. seronok melihat mereka semua.. ada yang bekeluarga, ada juga bersama rakan taulan.. tidak kurang ada yang berpasangan.. dari kecil sekecil budak sekolah hinggalah yang berumah tangga..

aku memerhatikan satu pasangan.. cukup bahagia.. jalan berpegangan tangan.. si lelaki kurus, rendah, dan agak tampan.. si perempuan dengan muka yang bersih dan ayu.. sungguh secocok mereka berdua.. agak lama aku memerhati, aku perasan ada tanda merah di jari tangan masing-masing.. wah, merah inai! rupa-rupanya baru kahwin.. baguslah.. berkahwin pada waktu hampir-hampir bulan Ramadhan..

aku memerhati sehinggalah pasangan tersebut hilang dari pandangan di tengah-tengah kesesakan bandar Chukai.. aku tersenyum sendirian.. dibenak, aku cuba membayang saat-saat indah aku bersama dengan bakal isteri aku kelak.. begitukah? hm.. mungkin..

** aku belum sampai tahap kempunan mahu kahwin, ok?

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
28 Comments


28 Orang Kentut Madu:

aien~s corner said... [Reply]

sdih cte kamoo.. hahaha hei tktwe lak..

psl domain 2, xpe la mby xde rzki..tp psl esei 2, kamo leh join ne2 contest lg..n kamo mst menang...hehe

kwen? relax r..umo muda lg..hehehe tp klu parent dh mnx2...so, pcepatkn la..hehehe

aduka said... [Reply]

aien: cedih? mne ade cedih la.. huhuhu..

x heran sgt psl domain.. cuma penat je setup itu ini.. hasil xde pun.. dah malas uhh.. last2, biorkan ajeee..

psl kawen, no komen..

♥ cik intanurulfateha ♥ said... [Reply]

.hee sabo je laa
.ade jodoh x kemane
.gf ade x? :P

aku hUnNy (^_~) said... [Reply]

kanda kawen jgn lpew jmput hunny tw..!ngee..:)

aduka said... [Reply]

teacher intan yg dah bersara:

btol3.. klu dh jdoh x ke mana pn.. =)

aduka said... [Reply]

hunny:

i will! =)

syahadah said... [Reply]

jgn di cari..biar jodoh dtg sendirik( kisah benar ni)
lgpun mcm akak dulu..tak caripun..tp allah tu maha besar dia temukan org yg kita tak expectpun jd pasangan..tp doa yek dik..temukan dgn perempuan yg nama perempuan...bukan pondan bukan tut..hehehe

eyena said... [Reply]

ayaii.. "lelaki yg baik utk perempuan yg baik".. chayok!! awk mgkin lbih bahgia dr pasangan yg awk tgk tu.. asalkan u be the best!! chayok2! semoga cepat tawin..ayaii

Siti Fatimah Nabihah said... [Reply]

alahai.. xkemana aih@ nnti2 tu da la jodohnye.. hehe..

Ivy Metaga said... [Reply]

sgt chantek soalan bakal mak mentua sy tuh hahahhahaha...ops opsss....

moga aduka akan berjumpa dengan gadis yg bertuah tu yer

cayok2!!!!...

aduka said... [Reply]

syahadah:
terima kaseh kak sbb advice tu.. tp serious kak sy blom pn mahu kawen n x kempunan pn nk kawen.. sbb sy tau kondisi sy skrg.. cam x mmpu nk tggung pompuan lg.. dri sndri pn x tertanggung kak oiii.. huhuhu..

=P

aduka said... [Reply]

eyena:
huhu.. ayat tu slalu je sy dgr.. insyaAllah.. hahaha.. =P

aduka said... [Reply]

siti:
jdoh mmg x ke mana2.. cpt n lmbt je.. =)

aduka said... [Reply]

ivy:
uiks..! nnti cik ivy kne convert islam dlu uhh.. hahahaha..

=P

Cik Zahora said... [Reply]

huhu.. muda lg tuh.. sbr ek. ngee.
family 1st.. lalalala.. hihi..*_*

KhairiL's said... [Reply]

apa la nasib
x dpt aku tlg bt masa skrng
tp aku try cari cari jln mcm mn nk bt

♥ sOFIa ♥ said... [Reply]

gambar cincin itu cantik :)

Monkey D Luffy said... [Reply]

sabar2

bagi dulu abang mu ini laluan ya

muahahaha

IxoR@ said... [Reply]

Sabarlah...

Kahwin ni bukan perkara main-main...

Sudah ada yg berkenan dihati nanti, ada la tu....

IxoR@ said... [Reply]

Sabarlah...

Kahwin ni bukan perkara main-main...

Sudah ada yg berkenan dihati nanti, ada la tu...

wunny_hunny said... [Reply]

haaa...bile nk kawen ha??
ekeke..jgn lupe jmput ye :p

lalink7 said... [Reply]

huhu..umur 25thn rasanya muda lgi utk si lelaki jika mau berumah tangga..betul x? hehe..

rilex la kan?..tapi soalan2 macam neh memang ramai orang duk bertanya..pening jugak nak me 'nyah' kan soalan itu dr idup kite..hukhukhuk..

Cik Peanut said... [Reply]

wah..perh..cepat2lah kahwin incik aduka oi..hehehehe
cepat2 cari calon..tapi kan.25 baru..not too old for me..len lah aklau perempuan..umo cam ni kalau tak de pakwe..harunya mintak mak carikan..ehehe

iKa said... [Reply]

err pakcik..
wil u mrry me?
=p

aduka said... [Reply]

kriel:
huuu.. aku bkn specialist bab2 ni.. dah give up..

aduka said... [Reply]

lalink:
btol tu.. sy sbnrnye xdpt nk elak soalan cenggitu..penat dh nk mjawab.. lbh2 lg mak bapak..

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply]

ni tgh jd penganggur yg berjaya,meh la dtg kl.. leh lepax kt william,sy lanje nk? =)

DilOt said... [Reply]

biasela..bile dh masuk umur 25++ ..bab2 kawen ni mmg slalu org tanye...

bukan ko je...aku pun same...last2 aku jawab...boleh..tp kene sponsorla...last2 makcik2 aku dh tak tanye lg..haha...

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger