Ads: (Please Click!)

Monday, March 15, 2010

Nasihat Yang Makan Diri


"Aku pun tak hensem jadi aku pun pilih je la pompuan yang tak 'hensem'," kata kawanku pada suatu ketika dulu. Dia senyum tawar.

Mungkin kedengaran merendah diri. Namun hati perit dan pahit terasa, siapa tahu? Pada pandangan aku secara jujurnya, memanglah kawanku seorang ini tidak kacak. Warna kulitnya agak gelap. Mata agak membulat, kulit muka berparut akibat bekas jerawat yang banyak, badannya kurus melidi, dan bibir atasnya agak pelik sedikit. Lebih tebal dari yang bawah. Hanya hidungnya saja yang cantik.

Oleh kerana itu, dia memang susah untuk berdamping dengan perempuan. Tidak seperti aku. Pernah sekali dia bertanyakan kepadaku. Bagaimana mahu rapat dan tidak rasa segan bila berdamping dengan perempuan? Jawapanku ringkas; buang rasa malu, jangan menganggap apa-apa kecuali sebagai seorang kawan. Dia menunduk. Mungkin aku faham tingkahnya. Lalu dia bertanya kepadaku.

"Aku tidak hensem. Ada ke orang yang nak rapat dengan aku?"

Klik sini untuk meneruskan bacaan..

Juga jawapan yang ringkas aku nyatakan.

"Muka dan imej bukan halangan. Yang penting hati dan fikiran. Mesti mau baik dan matang."

Dia mengangguk perlahan. Seperti diberi semangat baru, dia menyatakan bahawa dia mahu sambung belajar di menara gading. Alhamdulillah, aku mengucapkan tahniah.

Beberapa hari selepas itu, dia menghantar satu pesanan ringkas ke telefon bimbit aku.

"Trima kasih sahabat atas nasihat ko. Aku bertolak ke Sabah malam ni. If ksempatan, dtglah ke rumah aku."

Memandangkan aku punyai hal yang penting, aku menolak dengan cara yang baik. Mujurlah dirinya faham.

Setelah 2 tahun berlalu, tanpa khabar berita olehnya. Nombor telefon bimbitnya gagal dihubungi. Beberapa bulan yang lalu, satu pesanan ringkas aku terima dari nombor yang tidak dikenali.

"Salam. Aku ni. J***. Kenal? Aku dah balik dari Sabah. Jumpa jom! Lepak2!"

Alhamdulillah. Dalam tempoh 2 tahun sekalipun, dia cuba mencari aku. Katanya telefom bimbitnya hilang dan dia terpaksa menggunakan nombor baru. Oleh sebab itu, dia sukar menghubungi aku. Balik dari Sabah beberapa bulan yang lepas, dia cuba mencari aku. Namun atas dasar kerja, dia gagal mencari aku. Mujurlah kawan-kawan aku ramai. Dia dapat kembali nombor telefon bimbitku dari kawan-kawan.

Aku mengatur pertemuan dengannya. Alhamdulillah, kami ketemu juga. Dia tidak berubah. Seperti dulu juga. Cuma fesyen rambut dan pemakaiannya saja berubah. Rambut terpacak nipis. Berkaca mata hitam. Berpakaian berjenama.

"Pandai ko bergaya sekarang ek," kataku sambil ketawa kecil. Kami berbual panjang. Bermacam-macam cerita kami bualkan. Hampir 4 jam kami bersembang. Seronok benar. Maklumlah sudah lama tidak ketemu.

"Aku nak tunjuk ko sesuatu, Latip. Nak tengok?" tanya J. Dia mengeluarkan telefon bimbit dari poket seluar jeansnya.

"Eh, kalau benda menarik nak tunjuk, tentulah nak tengok. Asalkan bukan gambar mengarut sudahlah!" balasku sambil tersenyum.

"Eh taklah! Gambar aku je." Lantas J menghulurkan telefon bimbitnya kepadaku. "Tengoklah sendiri."

Aku terpegun. Mataku asyik melihat pada slaid-slaid gambar dari telefon bimbitnya.

"Mak oi! Awek-awek mana ko bergambar ni?" soalku sambil menjeling ke arah J. J hanya tersengih seperti kerang busuk.

"Ko gak yang ajar aku dulu. Tengok. Apa yang jadi pada aku sekarang?" katanya sambil ketawa terbahak-bahak. Aku agak terkejut. Ramai sungguh awek-awek yang berdamping dengannya. Setiap satu-satu gambar di dalam telefon bimbitnya ada seorang gadis. Dipeluknya. Digayakannya. Duduk bersebelahan. Minum bersama. Di dalam spa. Atas gunung. Di zoo. Di taman permainan. Pelbagai. Banyak sangat gambarnya.

"Hebatlah ko sekarang J!" kataku dengan nada kagum. "Bila nak kahwin?"

Dia terdiam. Dia memperbetulkan cermin mata hitamnya.

"Aku dah kahwin pun!"

Aku tersentak. Sudah kahwin? Bila?

"Habis belajar, terus aku kahwin. Ko tengoklah dalam folder nama marriage. Ada gambar aku."

Ya. Memang ada gambar perkahwinannya. Gambar bersanding, gambar akad nikah. Semuanya ada. Yang menariknya, isterinya.. masyaAllah! Cantik!

Tidak lama selepas itu, kami mengangkat punggung dan pulang. Sempat juga dia bertanya kepadaku.

"Ko bila lagi nak kahwin, Latip?"

Lidah kelu seribu kata dan bahasa. Bila, ya? Terfikir pula aku. Dulu, aku yang ajarnya bagaimana mahu berdamping dengan perempuan tanpa mengira kita kacak atau tidak. Sebaliknya, dia yang kahwin dahulu berbanding aku. Haih.

Lawan taukeh nampak!

Rasa agak tercabar juga sebenarnya.

* * * * * * * * * *

Sabtu, 13 Mac 2010.

Shuk & Jannah

Norida & Joe

Selamat pengantin baru kepada kalian. Semoga ikatan perkahwinan kalian kekal hingga ke akhir hayat. Amin.

* * * * * * * * * *

Masih terngiang-ngiang di telinga dan bergema di dalam otak aku ini. Yang terkadang mengusik jiwa kalbu. Ah, kacau bilau betullah! Annoying!

"Ko bila lagi nak kahwin, Latip?"

"Ko bila lagi nak kahwin, Latip?"

"Ko bila lagi nak kahwin, Latip?"

"Ko bila lagi nak kahwin, Latip?"

"Ko bila lagi nak kahwin, Latip?"


Wei! Diamlah! Haha.

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
22 Comments


22 Orang Kentut Madu:

Armyrule said... [Reply]

rupa paras bukan menjadi ukuran...tahniah ar kat member tu dah kahwin...jodoh Tuhan yg tentukan...cuma kita yg berusaha apa yg mampu...betol x?...ilmu berguna bila dikongsi ia bermanfaat utk semua...bila nak kahwin latip?..hahahah

Farazila said... [Reply]

tip..bila nk kawen yea??
hahhaha...mesty dah jemu kan...

same goes to me gakk....
nk wat camne..sy terlalu memilih...
hihihihi.

Amirah Rashid said... [Reply]

haha. insyaallah, kalau ada jodoh, xkemana :) rupa mmg xpenting. janji hati baik. sbb org baik utk org baik n vice versa :)

alien said... [Reply]

sabar la encik latip

aimi-san said... [Reply]

'ko bile lg nak kawin latip?? '

:p

☺[ai][sUmi]☺Chan said... [Reply]

bile lagi??

Ivy Metaga said... [Reply]

wah nice new header lah, ada gambar kucing/...so cute..

cik nUnU said... [Reply]

kawen jer cpt2....

sebelum soalan yg sama ditanya.....T__T

HuSnA said... [Reply]

bila blom kawin,org sibuk tanya bila nak kawin.
bila dah kawin org sibuk tanya bila nak ada anak.
bila dah ada anak org sibuk tanya bila nak tambah anak,upgrade keta,bla,bla,bla~

apa2 pun layan...hehe

PenuliS said... [Reply]

tggu cukup duit!!hik3

Nurul Hidayah Bt Jamal said... [Reply]

haduh,mmg teringt sampai bila..ko bila nak kawenla camtu.
sabarla abg latip eh.
tunggu rezki baik.. doa moga termakbul hrp baik2.

hasni said... [Reply]

bila nak kawin aduka?
hhaha

aduka said... [Reply]

armyrule:
haha.. tu psl lawan tokey..


farazila:
same as me kot.. memilih.. T_T


cik ivy:
header lama ni.. X_x


cik nunu:
okes.. carikan salon.. :P


husna:
stuju 100% ngn husna..
nti kawen nk wat anak smpai ckup team bola..
hahahaha..


nurul hidayah:
baek mem..


* korg ttp tanya.. 'bile nk kawin, tip oi.. berderau darah ekceli.. korg ase2 diana danielle nk x kat aku? haha..*

:: eyeNa :: said... [Reply]

hee.. bila nak nikah.. ceeeh ubah style soalan..hehe

Nurul Hidayah Bt Jamal said... [Reply]

ESH. diana tu jadi pojaan aduka ni.
haha. nasibla aduka latip kena bersaing ngan jejaka pelakon farid kamil gitu dlm mimpi :P

hans said... [Reply]

rupa paras tu hanya sementara

p/s : jgn lupa teka 4 gambar dekat entry blog den tu

aduka said... [Reply]

nurul hidayah:
ceh.. ape la sgt farid kamil tu.. aku kentot je tros pengsan la die.. diana danielle musti kagom dgnku.. hahaha.. :P

Fyzal said... [Reply]

:D anak murid advance drpd cikgu.

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply]

TAPE !

bila kau nak kawennn ngeeee ?

HonEyBuNNy said... [Reply]

hehheh..nak tya bila sy mahu kawin la...hahhaha

joegrimjow said... [Reply]

klu awek comey
balak besenya xhensem
erkkk
kan kan?

Ayda Munir said... [Reply]

Good story.So bila nak kawin latip?Oppss soriii..hehehe

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger