Ads: (Please Click!)

Wednesday, March 31, 2010

Entry Bergambar


Hari Sabtu (27 Mac 2010) yang lepas, aku dan empat orang lagi rakan aku ke Mesra Mall, Kemaman. Aku bertolak dari rumah kira-kira dalam pukul 5 petang. Kami berlima; aku, Pendi, Abie, Safwan, dan K-Day, bersepakat untuk pergi ke Mesra Mall dengan menunggang motosikal saja. Safe budget, kata mereka. Walaupun perjalan tidak sampai pun 20 minit dari bandar Chukai. Pada mulanya kami ingin bertolak awal. Namun akibat hujan yang turun lebat, kami terpaksa menunggu hampir sejam di rumah K-Day. Layan Senario The Movie di Astro waktu itu.

Aku membonceng Abie. Safwan pula membonceng K-Day. Pendi menunggang motosikalny sendirian. Kami jadi mat rempit sebentar. Oh, patutlah mat rempit @ samseng jalanan ini tidak puas-puas membawa motosikal dengan hadlaju melampau. Seronok rupa-rupanya.

Dengan bantuan DSLR Sony K-Day, kami sempat snap sana sini. Seronok juga guna DSLR, ya? Aku sangat teruja sehinggakan aku memasang niat untuk memilikinya. Jom layan gambar hasil dari snap DSLR Sony. Siri apa Sony itu, aku sudah lupa. Haha.

Klik sini untuk meneruskan bacaan..

Pose 'maut' sebelah pusat bowling Mesra Mall. Aku yang berjaket biru. Ala-ala mat rempit zaman 80-an gituuu. Hehe. Kami terus masuk ke dalam. Kedengaran bunyi bingit dan bising. Kami jalan terus melalui deretan kedai-kedai di dalam mall tersebut. Kami singgah sebentar di kedai jualan kamera. Di situ aku sempat mengintai harga-harga DSLR. Pelbagai jenis. Sony, Olympus, dan Nikon. Harganya rata-rata lebih dari RM 1500. K-Day sempat membeli beg untuk DSLR Sony-nya dengan harga RM 60.

Keluar dari kedai tersebut, nun jauh di suatu sudut kedengaran lagu-lagu rancak. Aku lihat dari jauh ramai orang berkerumun. Masing-masing asyik tertumpu kepada sesuatu.

"Ada apa sana?" soalku. Rakan-rakan aku memanjangkan kepala. "Jom usha!" pelawaku.

Kami berjalan ke arah sekerumunan orang ramai. Aku menoleh ke tepi. Oh, ada senamrobik rupa-rupanya. Senamrobik di dalam mall? Setelah lihat baju yang mereka pakai, dan satu logo yang cukup aku kenali terpampang di board, baru aku sedar.

"Earth Hour," kataku.

"Earth Hour? Senamrobik sebelum event ke apa?" soal salah seorang rakan aku. Aku hanya mengangkat bahu dan menjuihkan bibir.


Kakak kita yang dua orang ini selaku lead dancer. Cantikkah? Aku tiada komen.

"Goyang ke kiri empat kali yeee..! Ke kanan empat kali yeee..! Goyang, kak! Goyang!" jerit Kakak Lead Dancer itu. Aku ketawa kecil apabila melihat seorang mak cik yang agak berumur cuba mengikut Kakak Lead Dancer itu. Agak kasihan. Mata aku tidak langsung melihat ke arah mereka-mereka yang bersenamrobik. Sebaliknya...

"Cikaro!"

Pakaian ketat dan seksi. Aku tidak dapat snap dari hadapan walaupun terserlah secara percuma 'lurah' dan 'bukit bukau'. Aku menyalahkan lens DSLR Sony si K-Day. Tidak dapat zoom sejauh mana yang aku inginkan. Jika boleh zoom jauh, aku tidak segan silu dan gentarnya snap dari hadapan. Haha.

Cik abang ini pun guna DSLR. Perasaan cemburu mula merasuk jiwa aku. Haha.

"Ehem, cik abang. Snap gambar siapa tu? 'Siapa' ke 'apa'?" Haha.

Okey, cukup. Sudah puas kami mencuci mata, kami ke kedai buku pula. Tiada niat sebenarnya mahu masuk. Namun, entah kenapa kaki ini mahu saja melangkah masuk. Aku terpandang salah satu buku yang dipamer.

"Wah, Menarik!"

Aku capai, gayakan, dan.. snap!

Pedulikan rambut aku yang berserabai itu, ya? Hehe. Kemudian aku letak kembali buku tersebut dan terus berlalu pergi.

"Eh, snap je ke? Tak nak beli ke buku tu?" soal K-Day sambil ketawa. Aku ketawa tanpa berkata apa-apa. Aku tersengih sambil mengurut-urut perut.

"Lapar la der. Makan dulu?" tanya aku.

"Yelah. Makan dulu la, bro. Mana ha?" sampuk Abie pula. Kami tercari-cari.

"Pizza," kata Safwan.

"Hotak kau!"

"Dahtu?"

"....."

"Burger King!"

Yalah. 'King'-lah sangat. Punyalah safe budget. Satu burger, dan satu gelas air coke. Jimat!

Antara hasil-hasil snap dengan DSLR Sony...





Sedap sangat makan. Maka gambar-gambar di atas pun tiada komen. Konon macam makan juga. Beradab. Tidak elok bercakap semasa makan. Adab kena jaga. Hehe.

Abie menunjukkan perutnya yang kenyang selepas melahap Burger King. Alamak! Aurat!

Ramai perokok berkata, hisap rokok selepas makan.. pergh..! Syok! Benarkah? Tengok si Abie ini. Selesai melahap burger, terus sebatang rokok Dunhill dinyalakannya. Disedut dalam-dalam. Dan hembus...

"Nikmat!" katanya.

Selepas menikmati Burger King. Kami kembali pusing-pusing di dalam mall. Kemudian, aku mendapat panggil daripada Pesa, si budak vespa.

"Bro. Aku nak pinjam DSLR K-Day. Datang Pantai Kemasik. Aku ada sana. Cepat, tau."

Aku lihat jam di tangan. Sudah tepat pukul 7 petang. Tanpa berlengah, aku terus ke Pantai Kemasik. Salah satu pantai tercantik di Kemaman. Tapi, maaflah. Aku tidak sempat snap banyak pun keindahan pantainya. Suasana gelap dan ketiadaan speedlight.

Kami.

Dari kiri; Pendi, Abie, Safwan, aku, dan Pesa. Pesa juga peminat DSLR. Tapi yang sedang dia guna itu adalah DSLR Nikon pinjaman dari rakannya. Di bawah, gambar yang sempat di ambil menerusi DSLR Sony. Tukang snap; K-Day.


Cantik, bukan?

Sebelum pulang, aku berkata kepada K-Day.

"Kalau kau terror, kau snap gambar aku sedang melompat. Ada bran?"

K-Day menyahut cabaran aku. Katanya, "Wei! Ini DSLR, bhai. Kacang je tu."

Aku mengambil lajak beberapa langkah, kemudian... !

"Yeeeeeeehaaaaaa..!!!"

Macam skater professional, bukan? Haha.

"Yeah! I'm the X-Game's professional skateboarder, bro! I'm the king!"

Haha.

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
10 Comments


10 Orang Kentut Madu:

dayangredzuan said... [Reply]

heheh snap untuk bergaya..bukan untuk mmbaca..
hehe..
sempoi..

hid said... [Reply]

cantik la dslr.
oh si latip nya keje skang skodeng akak earth hour yg gelek2 kat mall da T__T

joegrimjow said... [Reply]

nak gunakan slr dengan sebaiknya jugak ni
hehe

soffya cik bulan said... [Reply]

wahh..kamera itu juga impianku.teringin :)


mesra mall..lama dah dok gi.meh gi same2 sekali..lepak2 men boling...(pdhl dok pndai pung main..hehe)


kemamang ktne..soffya kt fikri...:)

☺[ai][sUmi]☺Chan said... [Reply]

T_T jeless.. nk DSLR jugakk~

Farazila said... [Reply]

hahhaha...wah outing day ngan kawan2...
sronoknye....

DSLR...mmg best snap pic ni...
tp sy xde pon kamera jenis nie..tuumpang pose kat kamera kawan2 jer..

aduka said... [Reply]

dayang:
mmg utk bergaya pn..
=P


hid:
part time..
=)


joe:
sila3.. x susah pn nk blaja..
=)


soffya:
men boling? x best.. track die x sama.. pendek.. ala.. bleh je blaja soffya oi..

fikri?
sy?

jawapan...

rahsia! (cari sendri)..
=P


cik sumi:
sila beli..
=P


farazila:
sy pon!
=)

uncle said... [Reply]

huhuuuu dslr idaman uncle..ntah berapa tahun boleh tercapai hajat tu hahahahha

hans said... [Reply]

wow
ada dslr

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply]

Ngee.

0ps saye nampak aurat die :P

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger