Ads: (Please Click!)

Thursday, October 28, 2010

Tutorial: Facebook Shoutbox!


Salam.

Semalam, aku menemui salah satu widget yang cukup menarik daripada Facebook Developer. Biasanya, shoutbox kita lihat seperti di bawah.


Read more/less..

Oh tidak, tidak! Aku mahu tukar. Ini amat sesuai kepada sesiapa yang suka dengan aplikasi Facebook. Macam aku. Hehe. Jadi, aku buat perubahan sedikit. Tengok gambar di bawah.


Ada beza, bukan?

Sebenarnya, widget ini sesuai digunapakai untuk membincangkan sesuatu event. Biasanya, di Facebook kotak ini kita lihat di sudut bawah Event Discussion. Tidak mengapa. Kita buat lain dari yang lain sikit. Kita mahu guna widget ini menggantikan Shoutbox yang biasa kita guna.

Ambil perhatian!

Anda lihat di blog aku, widget ini hanya sementara sahaja. Dengan kata lain, hanya untuk preview anda sahaja. Aku akan remove balik dalam lebih kurang dua minggu atau sebulan kemudian. Sebab apa? Widget ini ada sedikit kelemahan. Secara umum aku cakap, shoutbox diletakkan oleh blogger adalah semata-mata kerana trafik. Blogger lain boleh singgah di blog kita dan 'meninggalkan jejak' berupa URL atau link blog mereka sendiri. Widget ini adalah sebaliknya. Tiada kotak spesifik untuk membolehkan anda meletakkan link blog anda. Boleh pun, secara manual.

Satu lagi kelemahan, apa yang telah post tidak boleh di delete kembali. Dammit.. T_T


Bagaimana cara meletakkan widget ini?

Mudah. Tutorialnya sama sepertimana anda menggunakan hidden shoutbox anda sekarang. Berlambak di internet. Salah satunya adalah di LINK INI. Anda boleh ikut caranya. Cuma, pada nombor 4, sila copy dan paste code di bawah.

<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/live_stream_box.php?app_id=[FACEBOOK ID]&width=300&height=400&via_url&always_post_to_friends=true" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:400px;" allowTransparency="true"></iframe>

Yang bertanda merah, sila gantikan dengan Facebook ID anda. Cara mahu mendapatkan Facebook ID anda ialah:

1 - Klik Profile di Facebook.
2 - Alihkan mouse di atas gambar profile anda.
3 - Right click dan 'Copy Link Location' (Mozilla).

Ini contoh aku punya Facebook ID bila di paste: http://www.facebook.com/album.php?profile=1&id=1814790405

Nombor yang panjang di akhiran link tersebut adalah Facebook ID anda! Copy nombor itu sahaja, okey?

Sekian, selamat mencuba!


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
6 Comments


6 Orang Kentut Madu:

mcjust.lol said... [Reply]

memang peminat fb tegar aa aduka! :D

kasihkuamiera said... [Reply]

tq so much
dh try n berjaya

Aduka said... [Reply]

u r welkam..
=)

Hasrol Nizam said... [Reply]

tq2.. mmg mencari2 :D

Muhammad Syukry said... [Reply]

mcm mane nk letak kt tepi

Aduka said... [Reply]

@Muhammad Syukry
tepi tu sidebar ke?
klu utk sidebar, copy kod kemudian pegi kat page element, add html/javascript.. paste dlm tu..

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger