Ads: (Please Click!)

Saturday, March 07, 2009

Kereta Idaman


salam..

ramai orang bertanya especially kawan2 aku..

"latip, bila kau nak pakai kereta?"

"latip, kau kan dah keje.. tak teringin ke nak pakai kereta sendri..?"

"bai..gaji besar takkan simpan koootttt..! beli je kereta satu bai..!"

"dari kau pakai moto, baik kau beli kereta.. hujan panas kau takyah pikir beb.. lgpun kau nak ke mana2 senang wo.."

dan.. yg paling aku suka soalan, "latip.. kau takde kau punya dream car ke..?"

so.. utk menjawab semua persoalan yg dipersoalkan itu, utk entry kali ni aku nak citer sikit pasal 'my dream car' atau 'kereta idamanku'.. selalunya penulisan macam ni banyak sangat yg dibuat di sekolah kan..? aku still ingat waktu sekolah dlu2.. amboi.. macam2 idaman.. maklumlah pada tahun 1991, kereta nasional iaitu proton saga dah dikeluarkan dan dipasarkan di negara kita.. masa tu mmg tersohor sangat2 pasal kereta saga.. so masa darjah satu, aku selalu sebut pasal kereta saga ialah kereta idaman aku.. bila diingatkan dan diimbau kembali, rasa lucu pun ada.. masa tu budak2.. tahu apa la sangat pasal teknologi kan..

Klik sini untuk meneruskan pembacaan..

kini aku tidak langsung berminat dengan kereta nasional.. kenapa? kerana kereta nasional sangatlah tidak memuaskan hati.. aku tak hairan jika setakat enjin campro ke ape ke.. tp yg aku pentingkan sekali adalah dari segi kualiti dan keselesaan.. memanglah kereta nasional tu lebih murah berbanding kereta import atau kereta buatan bukan nasional.. ya.. berpadananlah dengan harga murah dan kualiti yg sangat2 kurengggg.. mmg aku tak nafikan.. mana2 kereta pun akan mengalami kerosakan ke ape ke.. seperti yg aku sebut tadi, aku lebih pentingkan kualiti, dan keselesaan berbanding harga.. aku tak kisah jika harga tu mahal asalkan selesa dan berkualiti serta bermutu..

kereta idaman pertama.. BMW M3 Schnitzer!

ramai orang cakap aku ni hangin je lebih.. konon berkhayal dan berangan.. konon aku tak layak memiliki kereta mewah ni.. correction ek; ni kereta idaman.. nama la idaman.. bukan aku niat nak beli pun.. lainlah kalu aku ni ada rezeki mmg aku sambar je kereta ni satu.. tp aku sendri pun tak berani nak cakap la bila aku berkemampuan nak beli kereta camni kan.. milionnaire takpe la gak.. tp kalu dah rezeki Allah swt anugerah utk aku, semuanya boleh jadi kan? bak kata org bijak pandai, "dari angan2 bermula la idaman.. dari idaman bermula la cita2.. dari cita2 bermula la usaha.. dari usaha bermula la kenyataan.." so, bila usaha membuahkan hasil, insyaAllah aku pakai kereta BMW M3 Schitner ni.. asalkan usaha kena la lebih.. btol tak? bukan setakat M3 sahaja idaman aku.. kalu dapat 3 series pun dah kira okay bagi aku.. jenama BMW (Bavaria Motor World - kalu korg tak tau maksud dia..) mmg jenama paling aku suka sejak dulu lagi..

kereta idaman kedua.. Toyota Caldina GT!

yg ni aku mmg suka tengok.. ramai dah org pakai kereta ni.. kereta ni bukan MPV walopun nampak cam MPV.. kalu kat jepun, spec ni lebih kepada sport.. maybe utk model GT ni je la kot.. aku pun tak pasti.. yg penting model ni mmg aku admire gile.. td aku balik dari lunch, terserempak ngan kereta ni.. cantiknyeeeeeeeeee.. geram aku tengok.. *sabar.. sabar..* insyaAllah someday, i will get it one! aku pakai BMW M3 Schnitzer, isteri aku plak pakai Toyota Caldina GT.. cewahhh.. mmg aku btol2 berangan lebih niii.. hahaha..

kereta idaman ketiga.. Toyota Vios J!

haa.. yg ni last choice aku.. orang cakap kereta ni murah.. ye ke murah? hm.. baru2 ni mak punya kawan aku dah sambar sebijik kereta ni.. model J terbaru.. not bad gak la.. bayar muka dalam RM6K, dan bulanan dalam RM7++.. ngan gaji aku skrg, boleh sangat nak pakai kereta ni.. tp.. sabaaaarrrrr.. blom masanya lagi.. "bertahan dulu ek wahai encik aduka.. dah sampai masa, kau sambar la satu kalu nak pakai sangat kereta", kataku pada diriku sendri.. hahahaha.. ramai org cakap model kereta Vios terbaru ni huduh sikit sebab nampak kementot! ya, mmg aku tak nafikan.. tp bg aku style kita boleh ubah.. tp kena mod sikit la.. pasang body kit pun dah sure gempak!

amacam? okay tak kereta idaman aku..? hehe.. berangan je lebih kan? tak apalah.. at least menjadi pendorong utk aku mengejar apa yg aku impikan.. yg penting, usaha dan berdoa! setakat ni ini je kereta idaman aku.. ntah la, mungkin ada lagi kot model2 terkini yg bakal menggugat kedudukan kereta idaman aku sekarang? aku tak tau.. oh ya.. ada juga beberapa org rakan bertanya..

"kau tak suka ke kereta sport, latip? cam evo ke.. skyline ke.. subaru ke.."

ya.. di sini aku menjawab persoalan tersebut.. aku kurang berminat dengan kereta yg selalu menjadi idaman orang.. aku lebih suka kereta yg nampak executive dan dalam masa yg sama nampak sporty.. evo ke skyline ke aku tak suka.. diulangi; tak suka.. sebab tu la aku letak BMW di tangga teratas berbanding kereta2 lain.. lain la kalu ada org nak bagi free kereta evo ke skyline ke.. mmg aku tak cakap banyak, sambar jeeee.. org nak memberi, kita takkan menolak kan..? *tapi ada ke org nak bg free..?* hahaha..

pastu ada plak org bertanya, "dah tu kawen bila lagi, latip?"

untuk menjawab persoalan ni, nanti lah aku explain kat entry yg lain ya.. entry ni aku just nak citer pasal kereta idaman aku je.. pasal kawen ke apekebende ke, tunggu je la next entry okay? nanti panjang plak entry kali ni.. korg bukannya suka sangat pun baca entry panjang2.. huh!

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
4 Comments


4 Orang Kentut Madu:

fzalah said... [Reply]

best de keta sndri..
taun dpn hajat nk ada keta akan tercpai..hik3...
keta kecik ke besar..
murah mahal x pntg..
asal keta ye x...

aDuKa イスラム教 said... [Reply]

huhu.. yg penting K-U-A-L-I-T-I.. xde kualiti, xmo beli.. hahaha.. sy nk pkai kete maybe lmbt lg.. 2 3 thn lg kot.. ada perkara lg yg perlu settle.. especially my eyes.. =P

Uncle Dol said... [Reply]

gosh.. nice dream cars..

hopefully u can own one of those one day..

mine is M5 tuned by hamann.. =)

aDuKa イスラム教 said... [Reply]

uncle dol: yeah, i hope so.. m5? wow.. that's the gorgeous one of BMW series.. hope u're able to own one too.. same taste with the same type ya? =P

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger