Ads: (Please Click!)

Saturday, January 03, 2009

Let's use Digsby! =)


Beberapa jam tadi aku ada donlod dan install satu software IM.. Digsby nama software tu.. So far aku guna software ni, very very nice la.. software ni leh gabung beberapa ID instant messaging kita.. Contohnya, aku ada ID Google Talk dan Yahoo! Messenger.. Aku leh log srentak guna Digsby tanpa buka kedua-dua software yg diorg provide serentak.. Aku just buka Digsby, then aku set up ID instant messaging aku then.. you are online! Marvelous!


Gambo kat atas ni adalah contoh snapshot window dia.. bulatan kat atas skali tu adalah status kita.. Aku choose 'I'm listening to...' utk status aku.. Status ni akan brubah2 stiap kali winamp aku shuffle ke lagu2 yg ada dlm playlist aku! Wow..! Great! Xyah kita nak ubah2 sendri status kita.. Dah auto.. Bulatan kat bawah tu plak menunjukkan aku online 2 akaun IM aku serentak, iaitu YM ngan Google Talk! Caya lahhhh..


Gambo yg ni plak adalah chat window aku.. Yg ni berlainan sket dari YM.. Biasanya YM separate window chat kita bila kita chat dgn laen2 ID friend kita.. Digsby tidak.. Satu window, bleh buka byk2 ID friend.. best kan? Tp ada kelemahan la.. Kot la kita tersilap chat ngan ramai org, kita nak tutup satu je window.. Tup2 tersilap close smua.. Tp jgn risau.. Dia akan prompt kalu kita tertutup multichat.. Interface paparan chat pn berlainan.. nampak lebih cool! Ada banyak lagi skin dia.. ni salah satu aku nak tunjuk aje la..


Yg ni adalah yg paling cool.. Ni chat notification dia.. Cam YM gak, Digsby bekalkan kita notification alert jika ada org send teks kat kita, jika pada masa tersebut anda tgh wat keje laen.. Nampak x icon Yahoo!Mail ngan Google Mail kat tray aku? Yg tu pn Digsby provide gak.. Maknanya, jika ada new email masuk Digsby akan alert kat kita.. Cun gila.. Korg leh set sendri ID korg kat Preference dia.. Kat bawah ni aku post explaination secara ringkas..
Digsby, IM, email and Social networks in one easy to use application.

Instant Messaging - digsby is a multiprotocol IM client that lets you chat with all your friends on AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, and Jabber with one simple to manage buddy list.

Email Notifications - digsby is an email notification tool that alerts you of new email and lets you perform actions such as 'Delete' or 'Report Spam' with just one click.

Social Networking - digsby is a social networking tool that alerts you of events like new messages and gives you a live Newsfeed of what your friends are up to.

Version 38 onwards is a stub installer that includes numerous toolbars etc., we recommend you do not install these. - Source: FileHippo.com

Overall aku guna software ni, ok la.. Biasa la.. Software baru sure ada pro dan kontranya kan? First time aku guna, aku rasa ada byk lg la kelemahan dia.. Walopun interfacenya bagus, tetapi ada lg beberapa komponen yg maseh lg lemah.. Antaranya;
  • Emoticon x byk macam YM..
  • Addition utk ID, Social Network still kureng..
  • Kadang2 email notification ada sket bugs dan prob..
  • Voice chat ngan Webcam ade sket bug walopun still bleh guna..
  • Transfering file ok berbanding YM tp agak slow..
So, komentar aku utk software ni adalah; VERY NICE! Walopun maseh beta version, x rugi la kalu kita guna.. Utk pengetahuan smua, aku guna Digsby Beta (build 45).. Korg nak try test? Jom download..

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
2 Comments


2 Orang Kentut Madu:

lizz said... [Reply]

aku gune dah wei. my fren yg suggest.
mmg best. so far lah. better lah dr gn meebo yg wat aku rs cam mls nk berchat.wakaka

aDuKa said... [Reply]

lizz: yeke? bgus kan? hakhak.. aku ske digsby =P

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger