Ads: (Please Click!)

Wednesday, September 22, 2010

Putus Cinta



Di dalam sepanjang tempoh kehidupan seseorang manusia, putus cinta adalah sesuatu perkara atau ukiran sejarah yang membawa maksud yang amat kompleks untuk difahami.

Read more/less..

Dalam perihal putus cinta ini, amat jarang kita dengar seseorang yang putus cinta akan berakhir dalam keadaan yang aman. Kebiasaannya pasti sedih dan bisa membuat seseorang itu menangis, kecewa, tertekan, dan yang paling teruk impaknya apabila mengubah personaliti, kehidupan, dan mentaliti kewarasan seseorang. Begitu hebat dan bahayanya penangan cinta ini. Dan lebih teruk lagi jika cinta berbekalkan pengorbanan. Sanggup menyerahkan segala-segalanya demi cinta. Maruah entah ke mana, kehormatan entah ke mana.

Kebiasaan yang kita dengar dan lihat, perasaan yang timbul dikalangan orang-orang yang putus cinta adalah benci, meluat, menyesal dan sebagainya kepada bekas pasangan masing-masing. Biasanya perasaan ini timbul akibat dorongan hati yang berselari dengan bisikan syaitan tentang perkara-perkara penyebab percintaan putus di tengah jalan. Samada kesalahan si dia, kehadiran orang ketiga, mahupun ketidak sefahaman.

Antara dosa-dosa besar adalah memutuskan ikatan silaturrahim. Bila diulaskan makna silaturrahim ini, ia membawa makna ikatan yang menyeluruh. Samada antara pasangan, ibubapa, keluarga, kejiranan, serta sahabat handai. Walhal sesama saudara seagama sekalipun. Biasa didengari apabila putus cinta, si A bencikan si B hingga lihat wajah pun dirasakan tidak rela. Ada juga keadaannya di mana sanggup tidak bertegur sapa hatta senyum sekalipun tatkala bersua.

Aku berpesan kepada diriku dan kalian semua. Putus cinta bukanlah berakhirnya jodoh bagi kita. Sebaliknya ia adalah dugaan dan ujian dari Allah s.w.t semata-mata agar kita hidup dengan lebih matang dan rasional. Sangkallah perasaan benci sesama bekas pasangan. Tutuplah segala keaiban bekas pasangan sedaya yang mampu. Kekalkanlah ikatan silaturrahim antara saudara seagama walaupun dengan sekurang-kurangnya menganggap bekas pasangan sekadar rakan biasa. Sememangnya bukan mudah untuk menerima hubungan cinta yang terputus. Namun serahkanlah kainat ini di bawah ketetapanNya.

Sekalah air mata. Hapuslah gusar hati. Senyumlah mengadap Illahi dan berdoa agar guris hati berbalut bahagia kelak.

Kalau sudah jodoh, tidak akan ke mana-mana. Betul tak?


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
11 Comments


11 Orang Kentut Madu:

nurain said... [Reply]

huhuu.dulu putus cinta samapi tdo pon nanges.hais.mongok betul~

/Dayah//Nurul/ said... [Reply]

latip. sihat ke wahai aduka . kao tgh putus cinta ea..

violetless said... [Reply]

aku arap apa yang ko tulis ni hang peraktikkan..aku paham dan sangat paham perasaan being dumped...hukhuk

Gadis✿ said... [Reply]

teringat pla masa putus ngan riri.. langsung x dpt senyum ni. tp xda la smpai rs smpi mraung2,histeria,muntah2, ceh tiba2 pla muntah. haha

just diam, tp dlm hati rs mcm ada something yg x lengkap. huhu

tp, ko ok kan skrg ni?
ok kan? kalo x ok, ko baca balik entri ko ni 10kali...then ko ckp lah "ohhhhh begitu...."

n teruskan hidup...
hadapi dgn senyuman (n__n)

Gadis✿ said... [Reply]

tadi terjumpa pla ni
nah kalo rajin baca la
^^

http://bilamentolmenyala.blogspot.com/2010/09/putus-cinta.html

nursarah said... [Reply]

haaaaa.

bila putus cinta. depends cam mana ia boleh putus. kalau dikhianati. memang sangat menyakitkan Allah saja yg tau.

perasan benci masih ok. dr menaruh sebarang dendam. apapun. kita manusia biasa.

PenuliS said... [Reply]

cinta itu indah ke?

☺[ai][sUmi]☺Chan said... [Reply]

tiap org mesti akan mengalaminya sekali.. cara mengatasi tu jer berbeza..

Abyss said... [Reply]

Hidup mesti diteruskan....

ieQa sWetLuv said... [Reply]

setuju..kalau dah jodoh x kan ke mana =)

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply]

putus cinta ni menyakitkan tp semua ni bergantung camne sesorg tu contrl emosi lepas break off..

kalo ko putus cnta cmne ye ko hadapi?hah

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger