Ads: (Please Click!)

Tuesday, September 07, 2010

Tutorial: Cara Mudah Elak Gambar Anda Dicuri


Salam sejahtera.

Kali ini aku buat tutorial macam mana mahu elakkan gambar daripada blog anda dicuri oleh newbie atau boleh dikatakan hacker junior hingusan; contohnya blogger-blogger yang baru hendak belajar berblogging ni. Plagiat biasanya menjadi ikutan puak-puak ini. Curi gambar pun menjadi salah satu aktiviti wajib mereka. Tentunya anda marah tahap cipan jika gambar-gambar peribadi anda dicuri oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, bukan?

Read more/less..

Tutorial ini bukan tutorial tahap advance. Asas sahaja. Kalau pencuri tahap professional, ada cara lain pula mereka mencuri, hatta tutorial ini diikuti sekalipun. Caranya biarlah menjadi rahsia aku seorang sahaja.

Asas kepada tutorial ini, anda terlebih dahulu menyiapkan artikel yang bergambar. Kebiasaan artikel ditulis pada tab 'Compose'. Anda rasakan anda mahukan protect gambar di artikel tersebut daripada dicuri. Kemudian, cara pengubahsuaian kod adalah pada ruang editor 'Edit Html' pula. Bukan di 'Compose' tab. Lihat gambar di bawah.

Tulisan artikel anda akan berubah jadi pelik-pelik. Kepada blogger baru, ini bukan pelik. Inilah kod HTML atau nama penuh dia Hypertext Mark-up Language.

Perhatikan gambar di atas, ini adalah kod link imej. Apa itu? Biasanya, setelah sesuatu gambar dimuatnaik (upload) ke dalam editor blogger, secara automatik ia membuat link untuk anda. Gambar anda pula disaizkan mengikut saiz sebelum anda upload; small, medium, dan large. Kod <a adalah mewakili link, manakala kod <img pula mewakili gambar anda.
Biasanya, selepas suatu gambar berjaya dimuatnaik ke dalam editor, dan kemudian di-preview, tetingkap menu pilihan akan terpapar jika anda right click pada gambar anda. Benar atau tidak? Benar, bukan? Lihat gambar di atas. Itulah menu pilihan. Pada menu pilihan inilah biasanya pelawat blog anda mudah-mudah saja mampu memuat turun (download) atau 'mencuri' gambar anda tanpa kebenaran mahupun pengetahuan anda!

Untuk mengelakkan perkara tersebut berlaku, apa yang perlu anda buat ialah mengubahsuai kod <img anda. Anda perlu tambah satu kod ringkas pada kod tersebut. Apa kodnya?

oncontextmenu="return false"

Lihat pada gambar di atas. Copy kod yang ditandakan warna biru, kemudian paste sepertimana anda lihat di dalam gambar. Kemudian, anda boleh publish. Cuba preview dan lihat hasilnya. Anda uji. Cuba right click pada gambar yang anda ubahsuai. Sepatutnya, menu pilihan tidak akan keluar lagi. Mudah, bukan?

Oh ya. Tentu anda tertanya-tanya. Kenapa aku gariskan warna merah di dalam gambar di atas? Okey. Aku terangkan. Biasanya gambar yang di-link, cursor mouse anda akan berbentuk tangan tatkala cursor mouse anda dialihkan ke atas gambar tersebut. Oleh yang demikian, biasanya kod yang digariskan warna merah itu aku buang. Cursor mouse anda akan menjadi seperti biasa; anak panah. Terpulang kepada anda. Aku rasa buang adalah lebih cantik. Hehe.

Sekian saja tutorial mudah. Selamat mencuba.
Untuk tutorial-tutorial menarik yang lain, lihat pada sidebar kanan blog ini.PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
10 Comments


10 Orang Kentut Madu:

/Dayah//Nurul/ said... [Reply]

thanks sbb shsare info latip ;)

cik tomyam said... [Reply]

tx for da info.

:)

haha. sorry ter lambat pulak bagitau.

jangan marah haa.

:P

Yatre Hayati said... [Reply]

hohohoho......macamni rupanya buat dia....

MasaDahTime said... [Reply]

betul juga macam ni caranya tapi kalau letak watermark dekat gambar pun boleh jadi cara alternatif untuk melemahkan semangat orang yang nak ambil gambar..kalau ambil juga dia terambil sekali watermark yang terang-terang ada url blog kita.

hans said... [Reply]

ada masa nak try buat lah

P/S : Download Lagenda Budak Setan The Series : Episode 5

syahira ariff said... [Reply]

wow
terbaik ah
simple jer tips dia

wiffy said... [Reply]

nice tips!
^^

Inariena said... [Reply]

tq aduka, sy da try.menjadi.tip paling senang.nak wat watermark plak cmner ahhh

Inariena said... [Reply]

tq lagi skali.tip paling cepat n mudah.sy da buat da kat gmbr dlm blog.just side bar pic jer x tau lg cmner.pliss bantu...from inariena.blogspot.com

Aduka said... [Reply]

@Inariena

utk watermark, saya suggest guna adobe photoshop.

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger