Ads: (Please Click!)

Thursday, May 20, 2010

Cot Dan Tam: Hantu Gua (Episod Sekuel)


Al-kisah kehidupan Cot dan Tam sebelum mereka tiba dari Parsi ke Malaysia. Dua keturunan makhluk comel kesayangan Nabi keluar merantau sekitar buana.

Cot dan Tam telah merantau dari negara Parsi untuk menuju ke wilayah Asia untuk menimba pengalaman. Mereka bersatupadu dan bekerjasama dalam perjalanan yang mereka anggarkan jauh berbanding kebiasaan, yang hanya dalam pekan dan lorong-lorong gelap sahaja.

Klik spoiler ini untuk meneruskan bacaan..

Ditakdirkan pada belum pun sampai suku perjalanan, mereka telah tersesat hingga ke padang pasir. Suhu padang pasir yang hampir mencecah 50 darjah celcius, yang bisa membuatkan kulit-kulit lembu dan sapi menggelupas, yang bisa membuatkan cicak dan biawak pasir bersembunyi di sebalik batu. Cot dan Tam merasa amat terdesak tatkala mereka merasa kedahagaan dan kepanasan tahap melampau.

Mereka perlu mencari tempat untuk berehat dan berteduh. Setelah beberapa batu perjalanan, mereka terjumpalah sebuah gua yang sederhana besar.

"Apa kata kita berteduh dulu, Tam?" pelawa Cot.

"Bagus juga. Memang nak sangat. Panas ni," kata Tam.

"Api neraka lagi panas, Tam!"

"Jangan risau. Kita binatang. Gerenti masuk syurga. Haha."

Tanpa berlengah lagi, mereka terus saja memasuki mulut gua yang sedia ternganga sergam. Suasana gua yang suram dan berbau itu agak mengerikan mereka. Masakan tidak, itulah kali pertama Cot dan Tam menjelajah ke dalam dunia gua.

"Aku takutlah, Cot," adu Tam. Badannya menggeletar tatkala sesekali tiupan angin memasuki celahan gua dan menghasilkan seolah-olah bunyi suara orang mengilai.

"Apa nak takut. Inikan gua. Mana ada apa-apa kecuali kita berdua," pujuk Cot kepada Tam. Dalam ketakutan itu, tiba-tiba mereka disergah oleh satu makhluk yang agak pelik dan menjijikkan. Mukanya pula hodoh dan menakutkan.

"Apa tu?!" tempik Cot dan Tam serentak. Mereka betul-betul terkejut dan seribu satu hairan dengan makhluk yang dilihatnya. Makhluk itu berbadan kenyal dan lembik. Berbau busuk juga. Badan yang berlendir-lendir menggelikan tekak Cot dan Tam. Binatangkah itu?

"Hantu gua!" tempik Tam.

Makhluk pelik itu bersuara nyaring tapi garau. Suaranya yang bergema di dalam gua menggigilkan Cot dan Tam. Makhluk itu dengan perlahan menyergah dan mendekati Cot dan Tam. Cot dan Tam yang ketakutan membuat keputusan untuk lari.

Difikiran Cot, alangkah malangnya dia dan kawannya, Tam, dikejar makhluk pelik itu. Ligat berputar dibenaknya, bagaimana mahu melepaskan diri dari makhluk aneh - si hantu gua itu. Jika mahu keluar terus dari gua, lagilah malang. Panas terik diluar bakal menamatkan riwayat mereka. Tiada air, mereka bakal mati kehausan dan juga kelaparan.

Sedang mereka lari dari hantu gua itu, Cot telah mendapat satu akal. Walaupun bahaya, risiko terpaksa diambil. Cot pun berbisik kepada Tam akan strategi yang akan digunakan. Tam mendengar dengan khusyuk dan mengangguk-anggukkan kepala. Sudah selesai Cot menceritakan strategi kepada Tam, mereka ketawa kecil.

"Aku rasa idea kau ni bernas, Cot. Tentu hantu tu lari. Kalau tak pun, tentu kiok (mati)!" kata Tam seraya ketawa.

Hantu gua kian menghampiri Cot dan Tam. Namun mereka tidak berganjak. Mereka sengaja menanti hantu gua itu menghampiri mereka. Dalam beberapa meter hantu gua itu mendekati, mereka memalingkan badan mereka dengan membelakangi hantu gua itu. Cot dan Tam mengangkat ekor mereka masing-masing. Dihalanya buntut mereka ke arah hantu gua yang sedang menerkam ke arah mereka itu.

"Ready, Tam?" soal Cot.

"Yes, sir!" balas Tam.

Tanpa belas ehsan kasihan, mereka melancarkan satu roket semulajadi.

"Ppprrrrrrrrrooooooooooooooooooooottttttttttttt..!!!"

Bunyi kentut Cot dan Tam bergema dan bergegar di segelinap pelusuk perut gua itu. Mereka ketawa serentak melihat hantu gua itu seakan terkejut. Hantu gua itu mula lemah longlai dan berwajah kebiruan. Mereka tergelak tidak henti-henti.

"Busuk tak, wahai hantu gua?" soal Tam sambil ketawa berdekah-dekah.

"Kita bau tak apa. Ini kentut kita. Bisa hidu baunya, maka sudah kebiasaan," tingkah Cot pula. Mereka ketawa lagi.

Hantu gua itu terjelepok di tanah gua yang lembab itu. Akhirnya, hantu gua itu mati di situ juga.

"Malangnya nasib kau, hantu gua," kata Tam, memerli.
Kesudahannya, Cot dan Tam dapat menghuni gua itu dengan aman sekali tanpa diganggu dan dikacau oleh hantu gua dan makhluk-makhluk lain. Bahkan, kentut Cot dan Tam akan turut membunuh jika ada makhluk lain pun di dalamnya.

Tamat.

Episod Cot dan Tam yang lepas:
Cot Dan Tam: Rezeki!
Jom singgah juga blog Dayah. Kartun watak Cot dan Tam adalah originaliti idea dari beliau. Beliau berhak mendapat penghargaan juga. :)


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
22 Comments


22 Orang Kentut Madu:

farahfatihah said... [Reply]

aik bukan sekor dari mereka dah mati dlm akuarium ka??? hahaha

aduka said... [Reply]

farahfatihah:
episod ni sblom diorg sampai m'sia lg..
lgpun yg episod jatuh dlm akuarium tu baca ayat dia.. 'hampir kelemasan'.. bukannya 'mati kelemasan'..
jd.. blom lagi mati..
haha..
=P

Cik Amy Sensei said... [Reply]

pertama kali bc cerita nih..
makkk aii dasatnyee bau kentut cot n tam tuuu...hihiii

Roronoa Zoro said... [Reply]

ahaha.. pon boleh jer.. :D

cikgadis konfiuss said... [Reply]

haha ko ini..blh jadi pgarang buku kanak2 riang! haha

PenuliS said... [Reply]

kucing kentut?hahaha=P

hans said... [Reply]

wakaakakakaka
sumpah lucu entry nih
kehkehkehkehek

Farazila said... [Reply]

hohoho....quite merapu jugak....
pandai berimanigasi tinggi...

Aby Umy said... [Reply]

salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/

kalau ada waktu kunjungi blog saya ya?? :)

/Dayah//Nurul/ said... [Reply]

hahha kentut je da mampus hantu gua. latip! lukisan mu lagi cantik dari ku. jeles ni.

aduka said... [Reply]

cik amy:
sblom ni ada lagi..
yg ni dah episod 2..
=)

aduka said... [Reply]

zoro:
hehe..
=)

aduka said... [Reply]

cikgadis:
if ade offer, i sambar aje..
=P

aduka said... [Reply]

cik reen:
ade je..
igt kucen x kentot ke?
=P

aduka said... [Reply]

hans:
hehe..
ye bro..
ni idea anak sdara aku la ni..
=P

aduka said... [Reply]

farazila:
nak men ngn kartun, imaginasi kena tinggi..
=)

aduka said... [Reply]

aby umy:
i will..
after this, sila invite di chatbox ya..
=)

aduka said... [Reply]

dayah:
hantu gua x penah kena kentot..
lukis je ala kadar..
tu pn tgn menggeletar..
hahaha..
=P

hans said... [Reply]

seriously?
anak buah ko kreatif la bro
ekekekeke

syahira ariff said... [Reply]

seronotnya kucing tak payah masuk neraka
ilmu pertahanan diri cot dan tam nie kreatifla
hak hak hak

aduka said... [Reply]

hans:
ye bro..
die bg jln cite..
tp ending xtau camne..
haha..
penin gak aku memikior..

aduka said... [Reply]

syahira ariff:
tu bkn kreatif..
tu busuk namanya..
hahaha..

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger