Ads: (Please Click!)

Sunday, January 16, 2011

Fakta Terbaru Facebook : Kita Terlalu Obses?



Salam.

Semalam sedang aku berputar di segelinap ruang internet, aku telah menemui satu artikel menarik. Ia berkenaan Facebook. Di mana, ia adalah fakta terbaru yang telah dibuat kajian oleh pihak OnlineSchools.org. Mereka telah menyifatkan bahawa kebanyakkan masyarakat dunia telah terlalu obses dengan Facebook.

Read more/less..

Benarkah kenyataan ini? Mari kita saksikan infografik ini.

Klik SINI (OnlineSchools.org) untuk gambar yang lebih besar dan menyerlah.

Mungkin benar, mungkin tidak. Bila aku membaca infografik ini, aku cuba cerminkan pada diri sendiri. Benarkah diri aku begitu obses dengan Facebook?

Jawapannya, ya!

Sebelum ini, aku pernah tutup (deactivated) akaun Facebook aku. Namun, tidak sampai dua bulan, aku aktifkan ia balik. Kenapa? Alasannya satu; rindu pada kawan-kawan di Facebook. Apa yang aku perasan pada situasi aku ini, aku lebih ramai kawan di internet berbanding di luar sana!

Melalui infografik ini juga, banyak perkara yang aku baru tahu. Contohnya; Relationship Statuses 2010, Liking 'drugs' is up 1131.9%, dan sebagainya.

Ada yang kena pada batang hidung sendiri! About 28% checked their Facebook on their smart phones before getting out of bed. Demmit!

Aku tanya pula kepada anda. Anda obses pada Facebook?

Aduka: Macam mana nak kata aku tak obses? Tengok sajalah blog aku ni.. rupa pun dah macam Facebook.. LOL!


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
15 Comments


15 Orang Kentut Madu:

Amirah Rashid said... [Reply]

yeahhh. mmg obses gilaaaaaaaa! tp kalau dkt kolej, blh thn lg nafsu nk online tu. haha. demmit pnye kolej :P

amry said... [Reply]

AKU KURANG SIKIT NGAN FB ni, sekadar pingkan entry blog jer..heheh

Aduka said... [Reply]

@Amirah Rashid
dak kolej pay att to study k..
hahaha..

Aduka said... [Reply]

@amry
wah.. bagus tu.. tingkatkan trafik..
=)

☺[ai][sUmi]☺Chan said... [Reply]

obses juga.. tapi boleh kawal lagi kot? hehee~

mizzapple said... [Reply]

aku obses ngn blog je.
fb dh kureng.

Isaac Tan said... [Reply]

Sejak start blogging, facebook dah terkawal. Blog pulak yang out of control. Haha

Aduka said... [Reply]

@cik sumi
klu mcm tu mmg bgus.. kawal kalu boleh.. jgn addict cam aduka.. =P

Aduka said... [Reply]

@mizzapple
saye obses 2.. fb ngn blog..
=P

Aduka said... [Reply]

@Isaac Tan
blog kamu sgt2 bagus sbenarnya.. mmg elok sgt kamu kurangkan facebook.. anyway, saye suke blog kamu..

/Dayah/nurul/dayak said... [Reply]

dah deactivate fb, aduka jgn lupakn dayah :D

Aduka said... [Reply]

@dayah
mane ade deactive.. dah active balik la..

blog-tips-kurus said... [Reply]

saye tidak bergerak aktif dgn fb-lupe password. hihi!!

http://blog-tips-kurus.blogspot.com/2011/01/tips-cepat-kurus-dengan-sambal.html

TiMmiE said... [Reply]

dulu aku gila fesbuk sbb main game2 sengal dalam tu.

skrg aku dah stop sjk hbis blaja. nak kata obses tu tak la kot..tp benda 1st aku buat pg2 bila masuk opis adalah check fesbuk.pstu trus logout takyah tengok lama2. :)

Aduka said... [Reply]

@TiMmiE
ok la tu.. pay attention pada keje cukuplah.. jgn jd addict..
=)

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger