Ads: (Please Click!)

Wednesday, November 24, 2010

Unordered Linked List


Salam.

Ingin aku berkongsi sedikit tentang Unordered Link List berasaskan HTML sepertimana artikel TUTORIAL yang pernah aku buat. Aku buat list (senarai) ini berdasarkan sedikit pengalaman tentang HTML tag <ul></ul>. Tutorial ini agak advance dan sukar namun begitu, anda bebas untuk mencuba.

Read more/less..


Secara asasnya, HTML List ada dua jenis. Iaitu Ordered List (Senarai Tersusun) dan Unordered List (Seranai Tak Tersusun). Ordered List adalah senarai yang tersusun bernombor, manakala Unordered List pula adalah senarai tersusun tanpa nombor.

Korang boleh belajar dengan lebih lanjut tentang Unordered List di W3Schools.com. Segala asas HTML ada di sana jika anda benar-benar minat untuk mahir tentang HTML!

Di bawah, aku telah mengubahsuai sedikit agar list tersebut tampak seperti Linked List. Di bawah adalah kod yang aku gunakan.

<div id="BlogList999_container"><ul>

<li style="display: block;"><div class="blog-title"><img style="border: 0px solid; margin: 0px 0pt; padding: 0px;" src="http://www.readyicons.com/IconSets/Sky_Light_%28Basic%29/16x16-yes.png" /> Tajuk #1</div><div class="blog-content"><div class="item-content"><span class="item-title"><a target="_blank" href="LINK_ANDA">Link untuk Tajuk #1</a></span></div></div><div style="clear: both;"></div></li>

<li style="display: block;"><div class="blog-title"><img style="border: 0px solid; margin: 0px 0pt; padding: 0px;" src="http://www.readyicons.com/IconSets/Sky_Light_%28Basic%29/16x16-yes.png" /> Tutorial #2</div><div class="blog-content"><div class="item-content"><span class="item-title"><a target="_blank" href="http://aduka5.blogspot.com/2009/03/tutorial-cool-css-boxing-style.html">Cool CSS Boxing Style</a></span></div></div><div style="clear: both;"></div></li></ul>

</div>

Kod yang berwarna merah adalah kod yang perlu anda ubahsuai sendiri, manakala kod yang berwarna biru adalah contoh yang aku guna. Juga boleh anda ubahsuai. Jika anda mahu menambah senarai (di dalam kod hanya ada 2 senarai), sebagai contoh anda mahu 5 senarai anda hanya perlu copy dan paste kod yang berwarna merah di bawah kod yang berwarna biru.

Selamat mencuba!


PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
0 Comments


0 Orang Kentut Madu:

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger