Ads: (Please Click!)

Sunday, July 05, 2009

Zemanta: enhancing your blogging style!


beberapa minit tadi, aku bosan tahap tapir.. nasib baik tapir lebih kacak dari aku.. kalau tidak, sudah tentu wanita-wanita mengerumuni aku.. haha.. *ayat tak boleh blah!* sedang aku syok klik situ sana sini, aku terjumpa satu buzz mesej dari Google pasal Zemanta..

apa sebenarnya Zemanta ni?

klik imej untuk full view.. (auto open new window)

Klik sini untuk meneruskan bacaan..

kalau sebelum ini, aku ada post pasal Blogger in Draft, di mana Google menyediakan satu platform editor blogger yang lain yang lebih tampak elegan dan mudah berbanding editor biasa kita gunakan.. namun pokoknya Zemanta bukanlah salah satu tools atau utiliti yang disediakan khas oleh Google..
Zemanta is a revolutionary new platform for accelerating on-line content production for any web user. Zemanta then combs the web for the most relevant images, smart links, keywords and text, instantly serving these results to the user to enrich and inform their content.
apa yang aku faham di sini, sesuatu elemen dari entry aku seperti link, gambar, dan katakunci akan di-link ke web lain.. sebagai contoh, di dalam entry aku itu terdapat satu gambar bertajuk 'bicycle', dan satu katakunci 'Bob Dylan'.. kedua-dua elemen ini akan di-link terus kepada web-web berkaitan di serata dunia seperti Amazon, Wikipedia MovieDB, dan sebagainya.. selain itu, Zemanta juga akan 'mengesyorkan' tag atau label yang berkaitan dengan entry aku.. manakala elemen gambar pula akan di-link kepada gambar yang berkaitan dengan 'bicycle' samada pada Wikipedia, Flikr, dan sebagainya..

mungkin penerangan saya agak kabur dan kurang jelas.. anda boleh jalankan demo secara langsung pada link Zemanta.. klik SINI untuk terus ke web demo tersebut..

tapi aku rasa mungkin penulis blog bahasa melayu kurang berminat dengan addon ini memandangkan ia semua auto-generated dengan bahasa inggeris.. sebaliknya menjadi satu kelebihan kepada penulis blog berbahasa inggeris.. aku tidak pasti samada Zemanta ini generated dengan web-web bahasa melayu yang lain.. aku tidak mencuba.. namun, anda boleh mencubanya sendiri.. klik SINI untuk memuat turun addon ini bergantung kepada jenis browser yang anda gunakan.. anda boleh gunakan entry INI dengan copy dua perenggan dan paste ke dalam editor Zemanta tersebut.. kemudian, cuba preview.. akan akan melihat hasilnya.. (maaflah.. aku tiada masa sangat nak buat tutorial.. entry ini hanya untuk review aku, bukannya tutorial! harap maklum..)

berita baiknya, Zemanta ini bukan sahaja addon untuk Blogger, malah pengguna Wordpress, Typepad, dan pelbagai platform lagi!

aku bagi 4 star untuk Zemanta! *wink!*

PERHATIAN! Aktiviti PLAGIAT (copy & paste) sesuatu artikel tanpa pengetahuan dan kebenaran penulis adalah satu aktiviti/perbuatan yang TIDAK BERMORAL!

Ads: (Please Click!)
Comments
16 Comments


16 Orang Kentut Madu:

aimee said... [Reply]

abe aduka wat la tutorial cemane nak guna minipixel.. pelissshhh...hehe

e l d y said... [Reply]

fuhhh !! best nya .. kelak gua buat posting x perlu lah pergi grab gambar kat google .. TQ v.much BRO !!

aduka said... [Reply]

aimee: minipixel? em.. insyaAllah.. sy agak sibuk sbenarnya.. hahaha.. =P

aduka said... [Reply]

eldy: sama2.. cuba try test dlu k? =)

Ivy Metaga said... [Reply]

apa tapir lebih encem???

toink toink toink...

azizan4444 said... [Reply]

aku x phm bro.bt tutorial k.mekaseh

aduka said... [Reply]

azizan: ni entry review.. bkn entry tutorial.. =)

aduka said... [Reply]

ivy: tapir la lebih encem.. lalalala~~ =P

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply]

antara tapir ngn kamu mane lebih ncem.. =p

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said... [Reply]

zemanta nie macam software ke?? or macam google grom..

kalau zamenta nie dalam bahasa melayu..mesti ramai blogger guna kan..

yer la..dia kan banyak fungsi..([pas nie kena check betul ke tak)..

bab IT nie.. minah kiwi rasa pening la plak..maklom la i kan buta cinta

lalink7 said... [Reply]

owhh yeke? huhu..alahai kalu tak buat tutotial memang tak tau neh..
saya nie kes buta IT tegar.. susah la..hadoi..

aduka said... [Reply]

lalink7: xde tutorial.. just review je.. hehe..

minah kiwi: nak kata pn x reti.. lebih kurang cam addon utk browser..

nemo: errr.. tapir lah encem.. =P

HAEDIR said... [Reply]

waaaaaaaaaaaaaa
review yaaaaaaaaa,,,

tapi mantap !!

lam knl

DilOt said... [Reply]

walupun ku budak it...tp xpenah cube,,,ekekeke....

aduka said... [Reply]

haedir: thanks..

aduka said... [Reply]

dilot: x penah cuba? haa.. cuba2kanlah.. =P

Post a Comment

Ruang komen telah di-set sebagai 'dofollow'. Sila tinggalkan URL blog anda dengan cara yang bijak. Baca DI SINI untuk mempelajari SEO mengenai 'dofollow' link.

Kepada ANONYMOUS, sila tinggalkan link dengan cara yang bermoral sedikit.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini dan menurunkan komen anda.

 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger