Ads: (Please Click!)

Friday, July 29, 2011

Bila Aku Membebel : "Perempuan Gampang! Lelaki Celaka!"

Salam.

Dah banyak sangat perkara ni berlaku di kalangan remaja kita. Tak kisah la umur berapa pun. Yang pentingnya lelaki atau perempuan yang belum kahwin. Specifically yang tengah hangat bercinta. Biasanya di kalangan remaja la. Bagi aku, remaja yang 'kurang cerdik' pemikirannya. Kenapa aku kata 'kurang cerdik' pemikirannya? Yalah. Kalau 'terlalu cerdik', tak akan buat statement atau pengakuan yang bodoh atau yang tak boleh diterima dek akal.


READ MORE / LESS >>

Menyalahkan takdir.

"Semua LELAKI dalam dunia ni sama je! Tak boleh dipercayai langsung! Macam GAMPANG!" (STATEMENT PEREMPUAN)

"Perempuan HIPOKRIT! JALANG! Pegi mampus la! Kalau takde perempuan, aku pun boleh hidup la!" (STATEMENT LELAKI)

Hamboi hamboi hamboi.. Senang sungguh lidah berkata-kata. Mudah sungguh mulut memancul ayat-ayat. Aku bukan mahu menyebelahi mana-mana pihak. Tapi, aku mahu bercakap tentang apa yang dinamakan TAKDIR dan UJIAN dalam hidup.

Nak kata aku berpengalaman dalam bersosial ni, takde la banyak sangat. Tapi ada la sikit-sikit. Aku bercakap atas dasar apa yang aku rasakan betul. Nak setuju atau tidak, terserah. Lain orang, lain persepsi dan pendapat.

Mereka-mereka yang keluar statement begini overall-nya dari remaja lelaki dan perempuan yang kecundang dalam CINTA! Selebihnya mungkin dari perbalahan sesama rakan rapat, masalah kekeluargaan, dan penghukuman membuta tuli. Eh, apa maksud penghukuman membuta tuli plak ni? Heh. Maksud aku, sesuatu statement tu keluar dengan meihat orang lain menderita akibat dikhianati. Lantas terus menghukum seseorang tanpa usul periksa.

Takyah cakap la. Memang banyak berlaku sekarang. Bila gaduh, mula la cakap LELAKI GAMPANG. PEREMPUAN CELAKA. Walhal, diri sendiri lebih CELAKA dan GAMPANG dari apa yang dituduhnya.

Aku bukan mahu beremosi di sini. Cuma aku mahu menegaskan bahawa, kalau marah sekalipun kepada pasangan, tak perlulah sampai menghukum sesuatu kaum pasangan itu sepenuhnya. Contohnya, aku lelaki. Sampai suatu masa aku gaduh besar dengan awek aku yang membuatkan hubungan jadi renggang. Lantas aku kata, "Perempuan semuanya sama! Perangai cam CELAKA!"

Woi, takyah la cakap macam tu. Kalau perempuan ni sama, kata-kata kau tu boleh tuju kepada mak kau, kakak kau, adik perempuan kau, sepupu perempuan kau, anak saudara perempuan kau, malah nenek dan moyang-moyang perempuan kau sekali!

Dari sudut agama plak aku nak cakap. Ini semuanya takdir dan ujian dari Allah swt. Buat apa kita nak merungut? Buat apa kita nak memaki hamun? Kalau diikutkan marah, terbalikkan gunung pun belum tentu kita boleh redakan marah. Ingatlah bahawa amarah adalah sebahagian dari bunga-bunga api neraka. Malah dengan amarah jugalah syaitan mampu menghasut manusia untuk bertindak di luar batasan agama.

Ya, memang tidak disangkal lagi bahawa kecewa dengan sikap pasangan dan kecewa dalam percintaan ni memang perit. Namun, ia bergantung kepada tahap otak kita berfikir dan tahap kematangan kita untuk menghadapi masalah tersebut. Walau bagaimanapun, segelintir remaja ini biasanya mengambil tindakan yang sangat bodoh. Contohnya; bunuh diri, menyerang pasangan dengan senjata atau tanpa senjata yang boleh menyebabkan kecederaan, dera, serangan seksual, dan sebagainya. Lihat saja di dada-dada akhbar. Lihat saja rekod-rekod dan statistik permasalahan remaja sekarang. Apa sudah jadi?

Ayat "Lelaki/Perempuan semuanya SAMA" tu la yang tidak boleh diterima. Ya, mungkin sebahagian sama. Lelaki dengan egonya. Perempuan dengan sifat suka meninggi dirinya. Lumrah. Perlulah diingat bahawa Allah swt menciptakan makhluknya sudah sempurna. Tiada yang cacat celanya. Apa yang membezakan sesuatu sifat kaum atau jantina sebenarnya melengkapkan lagi perhubungan antara manusia. Kalau la semua lelaki dan perempuan memiliki sifat yang sama, habislah populasi manusia! Setuju?

Ironinya kita tak mampu mengawal emosi kita sendiri lalu bertindak dengan sesuatu yang tidak logik. Susah sangat ke mahu terima bahawa manusia ni tidak perfect? Dan susah sangat ke mahu memaafkan kesalahan orang? Dan yang paing penting sekali, pepatah ni sangat berguna. Kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum. Kalau tak mahu pasangan kita sekalipun, nah cari aje orang lain yang kau rasakan lebih sempurna 'di mata' kau.

Takyah kutuk, takyah maki. Nanti kata-kata kau akan terbalik dan terkena pada diri kau sendiri.

Wednesday, July 13, 2011

Live Stream : Malaysia VS Arsenal (13 Julai 2011)

Friday, July 08, 2011

TUTORIAL : Facebook Video Chat

Salam.

Semalam aku sempat tengok video live (live streaming video) persembahan Mark Zuckerberg dalam pelancaran Facebook Video Chat. Streaming tu memakan masa lebih 1 jam kot. Oleh kerana tak larat nak tengok presentation Mark lama sangat, aku cuma tengok yang penting saja, Facebook-Skype Video Chat! Sebelum ni, aku pernah membuat artikel fasal ini (Facebook 'awesome'!) dan ternyata artikel aku itu terbukti benar.

READ MORE / LESS >>

Sebentar tadi aku berjaya install aplikasi tersebut di Facebook aku. Walau bagaimanapun, aku masih gagal membuat live video chat dengan rakan-rakan kerana rata-rata mereka masih tidak tahu bagaimana mahu buat video chat ini. Oleh kerana itu, dengan rasa bangganya aku mencipta artikel ini; bagaimana mahu install dan video chat di Facebook anda.

Hanya beberapa langkah mudah.

Pertama, klik link ini; https://www.facebook.com/videocalling dan terus klik "Get Started".

Kedua, pop-up window akan keluar dan anda hanya perlu download tanpa rasa ragu-ragu.

Ketiga, setelah selesai download, klik dua kali file yang telah anda download tadi untuk proses install. Pastikan anda tidak menutup browser anda.

Akhirnya, selepas selesai proses install, anda akan mendapati browser akan refresh Facebook dan chat anda akan automatik on (jika chat di-set off). Pilih salah seorang rakan anda pada senarai chat dan anda akan mendapati window chat berubah seperti gambar di bawah:

Untuk pertama kalinya, aku guna aplikasi Facebook terbaru ini. Tapi asih belum berjaya la.

Jadi, menjadi 'tugas' kita la menyebarkan berita gembira ini. Lepas ni, ramailah kawan-kawan kita bersembang sambil tengok muka masing-masing secara langsung (live)! Jangan lupa 'like' artikel ini kerana setiap yang anda 'like', artikel ini akan terus di-share ke Wall Facebook anda!


Aduka: Berita sedih bagi pengguna Facebook yang takde webcam! Bwahahahaha..! :P

Thursday, July 07, 2011

GEMPAR!!! Kerana Google+, Blogger (Blogspot) Bakal Ditutup?

Salam.

Ucapkan selamat tinggal kepada Picasa dan Blogger (blogspot)! Ops! Nanti dulu. Adakah ini perkhabaran angin lagi? Mungkinkah ini hanya artikel yang hanya berniat mahu mencari trafik dan populariti? Oh, tidak tidak. Ini adalah artikel yang telah dipetik dari 'newsletter' yang telah diterbitkan dan boleh dipercayai pada awal pagi tadi.

READ MORE / LESS >>

Menurut sumber, Google bercadang untuk mengugurkan beberapa nama yang bukan berkenaan dengan Google, dan mereka bakal menamakan sebagai 'produk'. Langkah ini adalah sebahagian daripada usaha besar bagi proses yang dinamakan 'penyatuan jenama' atau integrasi untuk produk terbaru Google iaitu Google+ (disebut Google Plus), yang bakal dilancarkan untuk kegunaan umum kelak.

Walau bagaimanapun, Blogger dan Picasa tidak dibiarkan atau pupus begitu sahaja. Dua produk ini adalah antara produk Google yang sangat popular. Sebaliknya, Google merancang untuk menamakan semula Picasa kepada "Google Photos" dan Blogger kepada "Google Blogs"! Produk Google masyhur yang lain contohnya YouTube dikatakan tidak akan dijenamakan semula. Mujurlah. Cuma pada bulan May yang lalu, Google telah menutup service video terbesarnya iaitu Google Video.

Tindakan penjenamaan semula ini bukanlah pertama kali dibuat oleh Google. Malah sebelum ini, JotSpot yang dimiliki oleh Google pada tahun 2006 juga pernah mengalami penjenamaan semula kepada Google Sites pada tahun 2008. Pada tahun 2007 pula, Google telah memiliki VoIP platform GrandCentral dan dijenamakan semula kepada Google Voice pada tahun 2009.

Picasa dan Blogger juga telah diambil alih oleh Google, walaupun kedua-dua syarikat ini menjadi sebahagian laman servis yang masyhur sebelumnya. Picasa diambil alih oleh Google pada tahun 2004, dan Blogger pula pada tahun 2003. Walaupun penjenamaan semula ini bakal mengecewakan pelanggan dan pengguna mereka yang sedia ada, ia memberikan Google keupayaan untuk mengintegrasikan kedua-dua perkhidmatan ini ke Google+. Kekecewaan pengguna sebelumnya dijangkakan akan terubat dengan lahirnya Google+ kelak.

Menurut sumber, peralihan atau proses penjenamaan semula ini bakal terjadi pada maksimum dua bulan dari sekarang. Ia dikatakan berserentak dengan pelancaran secara umum Google+ nanti. Saya menjangkakan ia mungkin dilancarkan sebelum atau pada awal bulan September 2011.

Oleh itu, perkhabaran bahawa Blogger dan Picasa akan diberhentikan perkhidmatan (ditutup) mungkin tidak akan berlaku. Malah, ia adalah sesuatu yang mustahil memandangkan dua produk Google ini adalah produk terbesar Google yang memiliki lebih jutaan pengguna di dunia.


Aduka: Sorry ler buat korang takut dengan tajuk artikel aku ni. Haha!

Wednesday, July 06, 2011

Juvana (2011) SDTVRip MKV : Download Link

NEW RELEASE!!! EPISODE 11!!!


READ MORE / LESS >>

Sinopsis

JUVANA, sebuah drama bersiri yang akan mengupas sisi hidup pesalah-pesalah juvana. Selain menyelami dunia dan perasaan hati pesalah juvana, JUVANA juga mahu mendidik para penonton supaya mengambil iktibar daripada paparan kisah kehidupan watak-watak siri drama tersebut.Daim telah dihantar ke sekolah pemulihan akhlak Wira Bakti iaitu sekolah badan bukan kerajaan semasa umurnya 17 tahun. Daim ditahan di situ hinggalah dia cukup umur kemudian dia akan dibicarakan di mahkamah. Dalam drama ni Raja lakonan Bront Palare akan menjadi watak warden yang jahat, Raja tak memperdulikan Daim (Zahiril Adzim) yang dibuli oleh penghuni asrama yang jahat.

Trailer


Download Link : Juvana (2011) SDTVRip MKV (Single Link Only)

Episod 1

FileSonic atau
FileServe atau
DuckLoad

Episod 2

FileSonic atau
FileServe atau
DuckLoad

Episod 3

FileSonic atau
FileServe atau
DuckLoad

Episod 4

FileSonic atau
FileServe
DuckLoad (tiada)

Episod 5

FileSonic atau
FileServe atau
DuckLoad

Episod 6

FileSonic atau
FileServe atau
DuckLoad

Episod 7

FileSonic
FileServe
Duckload

Episod 8

FileSonic atau
FileServe atau
Duckload (tiada)

Episod 9

FileSonic atau
FileServe atau
WUpload

Episod 10

FileSonic atau
FileServe atau
WUpload

Episod 11

FileSonic atau
FileServe atau
WUpload

Setiap episod akan di update dari masa ke semasa.

Selamat menonton!

Monday, July 04, 2011

Facebook Awesome : Facebook Bakal Memperkenal Video Chat!

Salam.

Facebook pernah mengumumkan sesuatu yang 'awesome'. Dan berita ini telah membuatkan beberapa blogger yang juga pengguna Facebook telah menulis artikel mengenainya. Namun, tiada sesiapa pun mengetahui apakah 'sesuatu yang awesome' tersebut!

READ MORE / LESS >>

Ini adalah satu fakta yang telah diperoleh menerusi laman sosial di internet. Menurut sumber, walaupun pihak Facebook merahsiakan apakah perkara yang 'awesome' bakal diperkenalkan pada minggu hadapan, maklumat tersebut telah pun terbongkar! Maklumat atau berita ini mungkin dianggap khabar angin (rumors) oleh sesetengah orang. Namun, gambar yang akan disusuli selepas ini bakal mengesahkan perkara tersebut.

Anda mahu tahu apakah perkara tersebut? Anda mahu tahu apakah yang disebut oleh Facebook perkara 'awesome' tersebut? Inilah jawapannya.

Facebook akan memperkenalkan VIDEO CHAT di Facebook! Percaya atau tidak, sila lihat gambar di bawah yang telah diambil dari internet.

Klik untuk perbesarkan (auto open new tab)

Menurut sumber lagi, Facebook telah menjalinkan kolaborasi bersama Skype bagi membangunkan aplikasi video chat di laman sosial terpopular abad ini. Walau bagaimanapun, aplikasi video chat ini masih kabur-kabur bagaimanakah integrasi di antara platform Facebook dengan Skype. Mungkinkah pengguna perlu daftar akaun Skype terlebih dahulu? Ataupun, tidak perlu?

Namun, kita tunggulah pengumuman rasmi yang bakal dikeluarkan oleh pihak Facebook di minggu hadapan!

Aduka: Macam ni barulah btol2 dikatakan 'awesome'!

Saturday, July 02, 2011

Populariti Facebook Akan Jatuh Tidak Lama Lagi?

Salam.

Mungkin sesetengah pihak mengatakan ini adalah 'rumors' atau khabar angin semata-mata. Mungkin juga sesetengah pihak akan menafikan jatuh bangun laman sosial popular iaitu Facebook. Walau bagaimanapun, teknologi atau kejuruteraan sesebuah laman sosial bergantung kepada keselesaan dan kepuasan penggunanya.

READ MORE / LESS >>

Maka, jika sesebuah laman sosial itu memberikan keselesaan dan satu kepuasan yang unik kepada pengguna bakal menjatuhkan populariti laman-laman sosial yang lain. Sebagai contoh, pada awal tahun 2006 sehingga tahun 2008, laman sosial Friendster menjadi salah satu lama sosial yang amat popular. Namun sejak wujudnya Facebook, laman Friendster tidak lagi menjadi sebutan atau 'laman sosial yang mesti dilewati' yang popular di internet. Bukankah begitu?

Kini, Facebook menjadi satu laman platform yang sangat tinggi dan popular kepenggunaannya. Bukan sahaja orang perseorangan yang menggunakan Facebook, malah jabatan kerajaan, kedai-kedai online, industri muzik, tokoh-tokoh politik, artis, dan sebagainya turut memiliki Facebook. Facebook juga menjadi satu laman sosial yang 'mesti' dilayari oleh setiap orang tanpa mengira umur.

Menurut statistik, sebanyak purata lebih 3 juta pengguna mengakses Facebook seminit sepanjang dalam masa 24 jam! Facebook adalah salah satu fenomena laman web sosial yang mengejutkan penganalisis internet. Menurut statistik lagi, angka pengguna Facebook semakin meningkat dari hari ke sehari. Walau bagaimanapun, jurutera-jurutera pembangunan Facebook telah menjangkakan akan kewujudan 'pencabar' mereka dalam masa beberapa tahun ini.

Persoalannya, siapakah 'pencabar' Facebook?

Google+ (disebut Google Plus atau G-Plus)!

Anda boleh melewati 'bakal pencabar' Facebook ini dengan menilai sendiri web demo yang telah disediakan. KLIK DI SINI.

Google+ ini masih diperingkat pengujian fasa beta (beta phase) di mana, Google telah menghadkan kepada beberapa orang pengguna sahaja. Di bawah ini adalah gambar contoh. Terdapat juga komenbalas (feedback) yang telah dibuat oleh orang tempatan.

Klik gambar untuk besarkan (auto open new window) - Sumber: Oh! Media

Soalan yang amat penting bagi pengguna: Sejauh manakah kehebatan 'pencabar' Facebook ini?

Ya. Sudah tentu kita semua tertanya-tanya. Dan mungkin kebanyakan dari kita juga mempersoal akan mutu atau tahap 'keseronokan' atau tahap keselesaan Google+ ini. Adakah sehebat atau setanding dengan Facebook? Adakah ia boleh memenuhi kehendak kita seperti Facebook? Anda boleh membuat carian atau baca 'review' yang telah dibuat oleh blogger AdmiralHafiz ini.

Walau apa pun yang bermain dibenak kita, jawapan yang tepat bakal terjawab selepas kemunculan rasmi Google+ ini. Nantikan kemunculan 'pencabar' hebat Facebook ini!

Aduka: Dah tak sabar nak guna Google+!!!

Friday, July 01, 2011

From FB To Blog (Part 4) : 'Barang' Awak Besar Mana?


Kejadian ni terjadi pada beberapa bulan yang lalu di satu shopping complex yang cukup terkenal di bandar Bintulu, Sarawak. Bila sebut shopping complex, takkan nak pergi berenang plak kan? For sure la shopping kan. Hehe.

READ MORE / LESS >>

Aku singgah di satu kedai yang dijaga oleh seorang awek cun. Tak tahulah taukeh ke pekerja ke. Yang pasti, awek ni cun. Hehe. Namun, tujuan aku bukanlah nak mengayat awek tu mahupun merisik awek tu. Oh bukan bukan! Dalam kepalaotak aku ni hanya nak beli barang. Aku pun carilah barang yang aku perlu kemudian terus ke kaunter untuk membayar. Boleh tahan banyak jugalah barang yang aku beli.

Yang peliknya, awek cun ni membungkus barang-barang yang aku beli tu dengan satu beg plastik yang agak kecil yang membataskan aku untuk menjinjingnya. *Fuh ayat..* Aku pun ape lagi. Takkan nak diam. Aku minta la beg plastik yang lebih besar sikit.

"Dik.. mintak beg plastik besar siit boleh? Banyak barang ni.. beg plastik ni kecik sangat.. tak muat ni," kata aku.

"Oh boleh. 'BARANG' awak besar mana?" tanya awek tadi.

"HAH?!"

Aku tersentak dengan mata membulat. Apehal plak awek tu tanya macam tu? 'Barang'?!

"Sorry! Sorry! Sorry! Salah tanya!" kata awek tadi lalu sambung ketawa dan menutup mulut dengan tangannya.

Dengan gopoh, dia tukarkan beg plastik kecil tadi dengan yang lebih besar saiznya. Seriously, aku tak tahu apa yang sedang difikirkan atau didengari oleh awek cun ni. Aku rasa memang aku tak silap cakap pun. Kenapa awek ni tanya soalan yang agak.. pelik?!

Aku pun apa lagi.. ketawa dengan terbahak-bahaknya! Nampak merah padam muka awek cun tu menahan malu.

Aduka: Tu laaaa.. lain kali jangan suka sangat berkhayal dan tengok cerita BLUE'S CLUES! Ni la jadinya.. Haha..
 

Blog Aduka Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger